44

Макрон няма да подаде оставка

В интервю, публикувано днес от сп. "Фигаро", френският президент Еманюел Макрон изключва възможността да подаде оставка "независимо от резултата" от предсрочните парламентарни избори, свикани след поражението на неговия лагер на европейските избори, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Запитан за риска партия "Национален сбор" да поиска оставката му в случай на победа, френският президент отхвърли тази хипотеза. "Не "Национален сбор" пише Конституцията, нито пък нейния дух. Функциите на институциите са ясно определени, както и мястото на президента, какъвто и да е резултатът. За мен това е неприкосновено", отговори той.

Макрон заяви, че би дебатирал с Марин льо Пен, лидерката на крайнодесните депутати в разпуснатото Национално събрание. "Разбира се! Готов съм да защитавам нашия проект", каза той.

„Отивам на избори, за да спечеля“, увери френският президент в това интервю, дадено вчера следобед, ден след шокиращото му съобщение за разпускането на Националното събрание, което изненада всички, включително и собствения му министър-председател Габриел Атал.

На онези, които смятат, че е „луд“ да провокира такъв политически трус, Макрон отговаря: „Не, съвсем не“. "Аз мисля само за Франция. Това беше правилното решение, в интерес на страната. И казвам на френския народ: не се страхувайте, отидете и гласувайте!", добавя той.

Преди пресконференцията на Макрон, която се очаква утре и която ще даде тон на кампанията му, той обясни, че иска да отиде на избори, „като разшири и изясни своята линия“.

Макрон добави, че има намерение да „достигне до всички онези, които са готови да дойдат да управляват и да работят за синтез в посока на амбициозна радикалност“, без да казва как точно смята да направи това, тъй като от 2022 г. не е успял да увеличи относителното си мнозинство.

"Никога не съм вярвал на социологическите проучвания", отбеляза френският президент. "Започва нова предизборна кампания и не трябва да гледаме резултатите по европейските избори", допълни Макрон. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?