49

Макрон: Искам Русия да изгуби войната, но не и да бъде смазана

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде смазана, предаде Франс прес.

"Искам поражението на Русия в Украйна и искам Украйна да може да защитава своята позиция, но съм убеден, че накрая това (конфликтът) няма да приключи по военен път", заяви френският държавен глава в интервю за три френски медии - "Жюрнал дю Диманш", "Фигаро и "Франс ентер". Откъси от интервюто бяха публикувани още вчера вечерта.

"Не мисля, както някои мислят, че Русия трябва да бъде разгромена напълно, че Русия трябва да бъде атакувана на нейна територия. Тези наблюдатели искат преди всичко да смажат Русия. Това не е била никога позицията на Франция и никога няма да бъде", заяви Макрон.

Под някои той визира онези, които, по-специално в Източна Европа, искат да се стигне докрай и които миналия май критикуваха неговите думи, че Русия не трябва да бъде унижавана, посочва Франс прес.

Макрон е дал интервюто в самолета на път за Мюнхенската конференция по сигурността. В интервюто той потвърждава отново, че иска да насърчи намирането на изход на украинския конфликт, който да бъде договорен чрез преговори.

"Това, което ние трябва да направим днес, е Украйна да извърши военна офанзива, която да наруши руския фронт, за да се предизвика връщането към преговорите", подчерта Макрон в интервюто за трите френски медии.

Според него "нито една от двете страни не може да спечели напълно. Нито Украйна, нито Русия, защото ефектът на мобилизацията не е толкова голям, колкото бе предвидено и самата тя си има ограничения на капацитета".

Макрон заяви също пред трите медии, че "всички други варианти без Владимир Путин в сегашната система" (на международните отношения) му "изглеждат по-лоши" от руския президент, като това бе разтълкувано, че той визира твърдолинейни руски представители, като председателя на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев или ръководителя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Наистина ли си мислим искрено, че едно демократично решение ще възникне от руското гражданско общество след години на втвърдяване (на позицията на Москва) и в разгара на един конфликт? Бих искал наистина това, но не вярвам в това наистина", предупреди Макрон.

В навечерието на руската инвазия в Украйна Макрон отиде в Кремъл при Путин в опит да го разубеди да не напада съседната страна. След началото на войната френският президент продължи да поддържа контакт със своя руски колега, заради което си навлече критики, особено от страна на Киев, че не осъжда достатъчно строго руската агресия в Украйна. В последно време обаче Макрон втвърди позицията си към Русия, а Франция достави оръжия на Украйна.

В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността Макрон заяви, че Русия трябва да претърпи неуспех в Украйна, но според някои наблюдатели, той не е споменал думата "разгром".

В речта си освен това Макрон призова за засилване на подкрепата за Киев, за да може да се върви към пораждащи доверие преговори.

Реакцията на Москва на интервюто на Макрон не закъсня. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че Москва все още си спомня за съдбата на Наполеон Бонапарт и призовава френския президент Еманюел Макрон да не забравя за него, когато говори за смяна на режима в Русия.

По повод това изказването на Макрон говорителката на руското външно министерство отбеляза по-специално във връзка с думата "никога", използвана от Макрон, че Франция не започва с Макрон и тленните останки на Наполеон, почитан на държавно ниво, се намират в центъра на Париж. Тя добави, че Франция, а също и Русия, трябва да разберат това (че Франция не започва с Макрон).

Захарова добави, че думите на Макрон показвали, че Западът е започнал разговори за смяна на режима в Москва, докато Макрон на няколко пъти е искал срещи с руското ръководство, и обвини френския президент в двулична дипломация спрямо Кремъл, допълва Ройтерс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Българин

Българин

20.02.2023 | 08:44

Яж си кроасаните и да ти е сладко.

Отговори
2 0
афи

афи

20.02.2023 | 07:43

Прекалява се вече с тая дума-чифут!Звучи като клише!!!!!

Отговори
2 1
Коментар Макарон е подлога Юда чиииифут

Коментар Макарон е подлога Юда чиииифут

19.02.2023 | 20:26

Тази последна думичка ЧИИИИИИФУТ трудно се процежда през медийната чииииииифутска цензура работеща на терен във България като официални медий и сайтове Та по темата Вижте за Юдата Макарон каква подкрепа има от чиииииифутски хайвани и Юди във вид на минуси под даден коментар от Българи Тотално засипване от чииииифутски Юдейски предателски минуси Тия чииииифути изобщо мислят ли да живеят сред Българи във България Според мен и това което ми говорят звездите Не Те са си приготвили бохчите и всеки момент ще се озоват на някой друг континент Като Юдейчето им Грозния Грозев

Отговори
0 4
Диктатурата е от Запад

Диктатурата е от Запад

19.02.2023 | 18:39

Макрон е доказан подлога на интереси за друг континент. Народа на Европа иска неутралитет, има протести почти на всякъде, но няма кой да ги покаже.

Отговори
7 7
Рашън

Рашън

19.02.2023 | 17:04

Тя как Руска сама са унижи.

Отговори
9 8
Гавра със славяните!

Гавра със славяните!

19.02.2023 | 16:32

Г.оведо!

Отговори
10 12
А един отзад не искаш ли?

А един отзад не искаш ли?

19.02.2023 | 16:30

Ид иот! Мръсници!

Отговори
10 12
НИК

НИК

19.02.2023 | 15:12

ФРЕНСКИ ИДИОТИ МНОГО

Отговори
14 14
Психарите Бързо идвайте Макарон се разприказва Мисли че е Наполеон

Психарите Бързо идвайте Макарон се разприказва Мисли че е Наполеон

19.02.2023 | 15:05

Тоя горкия геронтофил спящ със баба сака сънищата му да се превърнат във реалност То за туй у леглото си не е взел нещо младо сочно като Русия Той геронтофила мечтае за сбръчкосана като баба му във леглото Русия и тогава би легнал със нея и би я обладал по франчушки лижейки задните части на Русия Плюс вече упоменато геронтофилство у Макарон се забелязват и други ментални медицински проблеми като при всеки чииииифут

Отговори
15 17
дъртак

дъртак

19.02.2023 | 15:03

онази,неговата дърта скомина, му е тотално изпилила мозъка!

Отговори
12 14

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?