Следвайте ни

Македонският Барак Обама напира за кмет на Щип

viber icon

За първи път в историята на Северна Македония тъмнокож кандидат се включи в местните избори. Роденият в Нигерия Саймън Поликарп напира да стане кмет на Щип, което хвърля в ужас местните върли националисти. Конкуренти са му лекар, музикант, минен инженер и полицай. Извънредният вот ще даде възможност на победителя да изкара оставащите 10 месеца до края на мандата, предава скопският тв канал „Телма“.

Саймън Поликарп от дълги години живее и работи в Щип, а сред местните хора е известен като Джими. На последните президентски избори африканецът се кандидатира за държавен глава, наричайки себе си „Македонският Барак Обама", макар че успя вземе скромно количество гласове.

Преди време синът на Саймън - Анжело Поликарп положи изпит за полицай и стана първият цветнокож служител на реда в Северна Македония.

Щип е знаков град и за нашата история, защото години наред е крепост на българщината в Македония. В махалата Ново село е роден знаменитият ръководител на ВМРО Ванче Михайлов. Местните българи са в първите редици на българското църковно, образователно и национално освободително дело, давайки на свободна България голям брой учени, революционери и църковни дейци. Заради големия брой църкви Щип си съперничи с Асеновград за славата на "българския Йерусалим". Градът е част от Царство България от 1941 до 1944 година. В момента наброява 43 хиляди жители.

Кампанията през населените места в Щип започва на 23 ноември, първият изборен тур е на 13 декември, а вторият е три дни преди Нова година - на 27 декември.

Гласуването ще се проведе съгласно здравните протоколи, приложени за предсрочните парламентарни избори.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?