Следвайте ни

Македонски учен с шокирощо признание: Ние имаме нужда от враг, обединява ни омразата

viber icon

Македонското общество не може да погледне истината в очите. Това, което го обединява, е омразата, защото то е бедно като държава и индивиди.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Георги Трендафилов. Той е известен учен в областта на философията от Република Северна Македония. Бил е депутат, говорител на Министерския съвет и ръководител на Делегацията на ОССЕ.

Според него премиерът Зоран Заев поставя съвременната македонска идентичност в една много интересна ситуация.

„Наистина съм объркан коя идентичност защитава г-н Заев и членовете на неговото правителство. Дали защитават някаква северномакедонска идентичност, която не е изградена, а и нямам впечатлението, че обществеността в страната я възприема. Ние знаем как се случи това. Не бих казал, че е и някаква македонска идентичност, независимо дали е съвременна или не. Последният, който трябва да прави това, е някое от правителствата, включително и това“.

Георги Трендафилов никога не е чувствал необходимост, нито е очаквал някоя институция от негово име да защитава идентичността му. Така е и в момента. „Нека изобщо не се притесняват – нито аз искам, а вярвам, че и повечето хора в страната не искат, нито очакват именно тези хора да защитават идентичността им, каквато и да е тя“.

„Въпросът на спора е каква съвременна македонска идентичност защитава правителството на г-н Заев в преговорите с правителството на България. И колкото и непопулярно е да се каже в Македония, какво всъщност защитава, пред кого я защитава?“, заявява общественикът.
„Съществува обективна истина отпреди 100-150 години, която е аксиома, но те, за да не смутят нашата детска чистота и наивност, не ни я споделят и не ни я казват, за да не ни притесняват. Това е смешно, особено през последните 20 години с развитието на интернет, достъпността до информация, с възможността на всеки, който се интересува, да чете произведения в оригинал“, каза общественикът.
Георги Трендафилов подчертава, че македонското общество има нужда от враг.

„Ние имаме необходимост от враг, без значение дали е реален или още по-добре, ако е някаква донкихотовска вятърна мелница, за да решим нашите индивидуални и колективни разочарования и да твърдим, че нашата стагнация – индивидуална и колективна, се дължи на омразата, която изпитват към нас донкихотовските вятърни мелници, каквито имаме много. Тези мелници, които ние идентифицираме като неприятели, искат да ни заличат от лицето на Земята, казва още той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Фукарни

Фукарни

03.07.2021 | 13:24

Македончето като се родяло, баща му го плесвал по главата - Хайде ходи в България да управляваш. У нас жито као дренки, слъчогледо со стълба да го береш, ябълки кат ненки и в реката кат вода, кат риба, ама тука камънье ли ке ядеш. Странно, украинчето и то така родено, да управлява в СССР. И за да срещат нациите на народ в Скопие е нужно Балканско ООН да се изгради с дренката за знаме

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?