Северна Македония стана 30-та членка на НАТО

Северна Македония вече е 30-ата членка на НАТО. Нейното знаме ще бъде издигнато на 30 март над централата на алианса в Брюксел, се посочва в разпространено днес изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, цитирано от ТАСС.

Американският Държавен департамент обяви, че страната е подала своя "инструмент за присъединяване" към Вашингтонския договор за НАТО, приключвайки последната формална стъпка от процеса.

"На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор, което превърна Северна Македония в 30-тия съюзник в НАТО. На 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО", заяви Помпейо.

Това стана възможно, след като на 20-ти март беше одобрен и последният необходим протокол от Испания и Северна Македония се присъедини към Алианса.

"Присъединяването на Северна Македония към НАТО днес е кулминацията на многогодишни усилия от страна на правителството и народа на страната за присъединяване към Северноатлантическия алианс", посочва още държавният секретар на САЩ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пути

Пути

27.03.2020 | 21:00

Путито кръв ще пропикае.

Отговори
1 3
irinka

irinka

27.03.2020 | 20:20

Това е новина, която радва сърцата на всички истински българи!

Отговори
1 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?