2374
Следвайте ни

Македония скърби: Семейство загуби осем деца и майките им в катастрофата на АМ "Струма"

viber icon

Свързани новини

Северна Македония скърби и този четвъртък. Отвъд националния траур остава болката от личните загуби на почернените семейства.

Този четвъртък е третият ден на траур в страната. Семейство Яхи губи най-много членове. Те повече никога няма да видят техните осем деца и двете им майки. В село Студеничани екипът ни се срещна и с един възрастен дядо, който е загубил внучето и снаха си, но очаква сина си, който е оцелял.

Животът на 70-годишния Паязит Паязитовски се преобръща след 23-ти ноември. Губи снаха си и 16-годишния си внук. Единствено синът му Ебип успява да излезе навреме от горящия автобус.

„Загубихме една снаха и едно внуче. Синът ми оцеля и преживява цялата трагедия, чуваме се с него. Не се издържа, много е тежко. За цялата държава е проблем. Остави, че за мен е проблем!“, казва Паязит.

Рана има и семейство Яхи. Мъжете във фамилията губят две жени и осем деца.

„Двама мъже, мои приятели, останаха без своите жени. Единият вече е вдовец, загуби децата си. На другия баща му остана само 27-годишния син, който не е бил на екскурзията, а в семейния магазин“, разказва Себатин Охио.

От деня на инцидента семейство Яхи  не е само в скръбта си. Албанската традиция повелява пред дома да се остави  бяла кърпа.

„Това е знак, че тука могат да дойдат хората и изразят съчувствие”, обяснява Себатин.

Кметът на Студеничани Азем Садику посещава почернените семейства всеки ден.

„С нищо не можем да облекчим тяхната загуба. Болката е огромна, но искаме чрез срещите да им покажем, че наистина на всички ни е много мъчно. Голяма трагедия. Съкрушени сме!“, казва Садику.

Местните хора настояват българските и македонски власти да доведат разследването докрай. Опечалените семейства се надяват да получат в скоро време достоверна информация кога и как ще могат да изпратят близките им в последния им път.

Свързани новини

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?