71
Следвайте ни

Македонци поругаха костите на 400 български войници СНИМКА

viber icon

Костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала близо до град Кавадарци в Северна Македония. За това информира българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

И двете български военни гробища се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

За грозното деяние Ангел Джамбазки сигнализира ЕК и лично нейния председател Урсула фон дер Лайен. Той подчертава факта, че властите в Северна Македония не са известили българските институции за планираните действия по изграждането на магистрала върху парцелите на въпросните гробища.  

 

И напомня, че съгласно Женевската конвенция всяка държава има право на свои военни гробища и паметници на територията на друга страна, независимо от каузата на войната, с изключение на случаите, когато става дума за доказани от международен съд военнопрестъпници.

„Това е продължение на онази мракобесна политика на югославските комунисти по разрушаване и унищожаване на всичко българско - от езика, до храмовете и паметниците.

Не можем да допуснем Република Северна Македония в ЕС. Тази държава и нейните институции са последният бастион на югославския комунизъм“, допълва Джамбазки в писмото си до евроинституцията.
Заместник-председателят на ВМРО настоява за спешни действия и своевременна реакция от страна на Европейската комисия, които да гарантират, че подобни грозни провокации в Северна Македония ще спрат.

Той настоява за отговор от ЕК относно бъдещите ѝ действия, свързани с опазването на културно-историческото наследство на България в западната ни съседка, както и дали в доклада на ЕК относно Република Северна Македония ще бъдат включени всички скорошни случаи на заличаване на българското наследство.  

 

Писмо

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

мхм

мхм

14.10.2021 | 06:59

Макитата няма ли кой да го нае.бе и да мирясат, сволоч некадърна...

Отговори
2 0
УМЕН

УМЕН

14.10.2021 | 00:20

Това са мръсно византийско племе македонците

Отговори
2 4
112-то място по Свобода на словото

112-то място по Свобода на словото

14.10.2021 | 09:11

Чакай бе, съсипваш опорната точка на Пропагандата, нали макетата са чисти българи?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?