Следвайте ни

Македонци: Няма да признаем Гоце Делчев за българин

viber icon

Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос. Това заяви македонският историк проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на Договора за добросъседство.

В интервю за тв “Сител” Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за българин.

Министрите на външните работи и на отбраната на България Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заявиха наскоро, че Македония трябва да признае истината за Гоце Делчев, и предупредиха, че България може да възпрепятства членството на Македония в ЕС, припомнят медиите в съседката.

На това реагира и историчката Наташа Котлар. Във фейсбук тя пише, че “апостолът на македонската революционна борба Гоце Делчев е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Зелен фасул, картофи и зеле има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате...!”

“И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско-Преображенското въстание са българи.” Това заяви президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев пред БНТ.

“Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Не приемам подхода те да заседават и, образно казано, да отмятат по домова книга това или друго име. Трябва да се търсят големите и важни решения”, посочи още той.

 

Коментари (4)

А бе  т'ва верно ли е?!!!

А бе т'ва верно ли е?!!!

17.06.2019 | 07:46

ДимитрЕ , айде бегай след На ташче

Отговори
0 1
Dimitar

Dimitar

17.06.2019 | 00:09

Много важно какъв е бил Гоце Делчев Даме Груев яли са и са пили по балкана това са стари аидуци .Левски Ботев Раковски това са истинските революционери

Отговори
0 3
Абе т'ва верно ли е?!!!

Абе т'ва верно ли е?!!!

16.06.2019 | 23:12

На ташче, оди копайте че да ручаме и НЕ ПРАВИ ГЛУПАВИ АСОЦИАЦИИ! Историята не е за такива ка то теб

Отговори
0 0
Гоце селчев

Гоце селчев

16.06.2019 | 21:46

Пуснете им Гоце Първанов и ще канаДиссат че сите са българи.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?