Следвайте ни

Мъка! Няма кой да изпие бирата в Германия

viber icon

Германските пивоварни, поради затворените по време на пандемията кръчми, ресторанти и барове, не могат да продават вече произведената бира, съобщава БГНЕС.

Срокът на годност изтича - и какво да правя с пивото? Според статистиката федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия заема едно от водещите места в Германия по производство и консумация на бира. Освен това най-много бира се пие в края на зимата и началото на пролетта в Рейнска област, по време на традиционния карнавал с многобройните празници в кръчми, барове и ресторанти. Но тази година карнавалът беше отменен поради пандемията. И бирата „събира прах”.

Какво да се прави с пенливата течност, произведена и закупена предварително в бъчви, особено ако срокът й на годност изтече? Вариантът с изливане в канализацията не стои.

Дюселдорфската пивоварна Füchschen разполага с повече от 6 хиляди литра тъмна бира Altbier, чийто срок на годност изтича в много близко бъдеще.

И проблемът беше решен по същия начин, както вече беше решен в някои други градове на Германия.

Почти всеки германски регион е известен със специалния си вид бира. В Дюселдорф и в района на Долен Рейн това е традиционната тъмна бира Altbier.

Сега тук се появи нов вид хляб - „бирен хляб“ (Bierbrot). Неговата особеност се крие във факта, че вместо вода за втасване на тестото се използва Аltbier. С помощта на 6 хиляди литра бирени запаси бяха изпечени над 15 хиляди питки. Някои пекарни в Дюселдорф дават на тези, които купуват хляб от тях, бутилка бира - както се казва, "отгоре ".

През 2020 г., когато в Германия бушува пандемия, както и навсякъде по света, немските пивоварни са продали общо около 8,7 милиарда литра бира. Цифрата е впечатляваща, но ... Според Федералната статистическа служба продажбите на бира са паднали с 5,5% в сравнение с предходната година.

Това е с половин милиард литра по-малко!

Тази ситуация е особено тежка за малките пивоварни. Например предприемачът Уве Суберг от град Реклинхаузен произвежда около 100 хиляди литра бира годишно преди пандемията - и всичко се продаваше. А сега складът на пивоварната разполага с 9000 литра бира.

Уве Зуберг обмисля просто да раздава бира на всички желаещи: това е по-добре, отколкото да я унищожи, особено след като изхвърлянето струва пари.

Някои пивоварни трябваше да направят това, когато миналата пролет много от тях буквално ползваха пълните с бира бурета за столове, тъй като всички големи карнавални фестивали бяха отменени и съответно търсенето на бира спадна рязко.

Но как да я раздава? Зуберг няма капацитет да бутилира бира, така че все пак трябва да изхвърли по-голямата част от "неликвидната” напитка.

"Този тъжен час наближава с всеки ден на заключване", каза Петер Кьониг, директор на пивоварната Füchschen в Дюселдорф, в интервю за агенция ДПА. Срокът на годност е на път да изтече и Кьонинг ще трябва да изхвърли между две до три хиляди литра бира, налята в бъчви миналия октомври. "Това е като нож в сърцето", подчертава той.

И огромни загуби.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?