1553

Магазин предлага повече от 100 марки газирани напитки

Магазин в Истанбул предлага 120 различни вида газирани напитки , привличайки клиенти от цялата страна. Предприемачът Мустафа Саклъ откри своя бизнес, който процъфтява през годините, през 2015 г. в истанбулския квартал Вефа.

Когато отвори магазина си за първи път, намерението му беше да продава местни продукти от различни части на страната.

„Един ден един клиент ме помоли да му донеса специфична сода и така започна всичко“, спомня си Саклъ.

Една година по-късно предприемачът превърна магазина си в бизнес, посветен единствено на продажбата на газирани напитки и го нарече „Sevda Gazozcusu“.

„В началото направих малко проучване за газираните напитки и започнах да продавам и излагам около 40 различни марки безалкохолни напитки на витрината на магазина. По-късно развих идеята да отворя магазин единствено за газирани напитки“, спомня си Саклъ.

Сега той продава повече от 100 газирани напитки от 40 до 50 провинции. С разрастването на бизнеса му той отвори втори магазин в истанбулския квартал Балат и още един в района Сафранболу на горещата туристическа точка в северната провинция Карабюк, близо до брега на Черно море.

В Турция има около 100 до 150 производители на газирани напитки, каза Саклъ, добавяйки, че броят на тези производители продължава да се променя.

„Също така започнахме да произвеждаме собствена газирана напитка; ние я произвеждаме и бутилираме тук в магазина и я предлагаме на клиентите.”

Изборът на хората на газираните напитки и техните вкусове варират в зависимост от възрастовата група, според Саклъ.

„Веднъж един клиент ни накара да отворим магазина посред нощ, за да си купи сода, за която бременната му жена копнееше.”

Содата за първи път се появява в Турция през 1890-те по време на османската епоха. Първата фабрика е създадена през 1908 г. от Александра Мъсъроглу, която получава лиценза и закупува необходимите машини от Франция.

През десетилетията газираните напитки, се превърнаха в любимо освежаващо средство за турците, като провинциите произвеждаха свои собствени напитки с различни вкусове.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?