Следвайте ни

Мадуро гони колумбийските дипломати от страната

viber icon

Дипломатите и консулските служители на Колумбия трябва да напуснат Венецуела в рамките на 24 часа, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от РИА Новости и "Фокус". Според министерството Съединените щати и Колумбия са организирали "пропагандно шоу" на границата с Венецуела, нарушили са нормите на ООН и са поставили в опасност мира в страната и региона.

Каракас прекъсна 23 февруари дипломатическите и политическите отношения с Богота. Властите на Колумбия обещаха възможно най-скоро да изтеглят дипломати от Венецуела.

Влошаването на отношенията между двете държави се дължи на ситуацията около доставката на американска хуманитарна помощ от Колумбия към Венецуела. Опозицията настоява хуманитарната помощ да бъде допусната в страната, но президентът Николас Мадуро категорично отказа да я приеме. Каракас разположи войски до границата, за да предотврати преминаването на камиони.

Според Мадуро американската помощ се е превърнала в "фалшиво шоу", тъй като Вашингтон блокира активите на държавната петролна компания PDVSA и забранява сделките с нея, лишавайки Венецуела от повече от десет милиарда долара, а Банката на Англия отказва да върне на Каракас златните му резерви.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?