Следвайте ни

Любовта ще спаси света: Ветеринари се грижат за пострадали животни при пожарите в Турция

viber icon

Горските пожари, обхванали южните райони на Турция, отнеха 8 човешки живота, но броят на животните, загинали за пет дни от горски пожари, е много по-голям.

Смята се, че стотици са убити, като повечето жертви са овце и крави в селата, опустошени от пожарите. Въпреки че някои оцеляха, като бебето козле, наречено „Чудо“, което се вкопчи в живота, въпреки че загуби майка си в пожара, други нямат такъв късмет.

Ветеринарите в Анталия и Адана, където бушуваха повече от 20 пожара, се притекоха на помощ на животни, пострадали от пожарите. Въпреки че много собственици на добитък успяха да освободят животните си от оборите и да ги изведат на безопасно място, бездомните котки и кучета нямаха много шанс да избягат от бушуващите пламъци и обилния дим.

Доброволци обикаляха зоните, засегнати от огъня, и спасиха много животни. Някои страдаха от изгаряния, а други бяха обгазени поради гъстия дим. В Манавгат четирима ветеринарни лекари работят ден и нощ, за да спасят животните от пожарите и  ги лекуват в местните клиники. Една от тях, Сюмейра Хасаноглу, каза пред Анадолската агенция (AA), че се опитват да направят всичко възможно за животните. Те лекуват котки и кучета, които оцеляха при пожарите, но са получихли изгаряния по телата си. Но за съжаление те „не са в състояние да спасят всички нуждаещи се животни“, оплака се тя.

Някои, които се нуждаят от спешна помощ, се лекуват на място в опожарените зони, докато други се транспортират до клиники в райони, които не са засегнати от пожари. Хасаноглу каза, че те също осигуряват безплатно лечение за домашни любимци и призова местните жители да се свържат с тях за лечение. Тя казва, че работата им в Манавгат е забелязана бързо и сега повече ветеринари и доброволци търсят да се присъединят към тях от цяла Турция, „от Истанбул до Ерзурум“.

Доброволците, подпомагащи местните спасителни работи, също играят роля в спасяването на животните. В Манавгат кученце, спасено от пожара, бързо намери ново жилище в младежки център, чийто персонал се беше включил в спасителната работа. Наречен „Янък“ (Изгорял), кучето е новият талисман на центъра.

Екрем Текин, доброволец, казва, че са намерили женското куче, докато се опитват да спасят възрастнен човек. „Хванахме я и я заведохме тук в нашия център. Беше много изтощена. Нахранихме я и й дадохме вода. Сега тя изглежда по-възстановена“, каза той.

Беркай Кьосе, ученик от гимназията, работещ в центъра, каза, че Янък е повишил духът им по време на пожарите. „В началото беше много уплашена и се дистанцира. Но с времето тя свикна с нас и сега дори си играе с котките, за които се грижим тук“, каза той.

В Адана и Мерсин, където най-големите пожари извън Анталия и Мугла продължават дни наред от сряда, ветеринарите организираха кампания за помощ на животните. Те събират лекарства за лечение на ранени животни, както на диви животни, така и на опитомени овце и крави. В райони в близост до райони, засегнати от пожарите, доброволците оставиха храна за дивите животни, загубили пасищата си при пламъците.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

02.08.2021 | 13:44

Хора със сърца.Дано Всевишният да им даде много здраве и живот.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?