Следвайте ни

Любовта на Бил и Мелинда свърши, какво ще стане със 146 млрд. долара 

viber icon

Бил и Мелинда Гейтс, които от десетилетия управляват едно от най-големите богатства в света и ръководят една от най-големите благотворителни фондации в историята,  се развеждат след 27-годишен брак. 

Новината има силата да разтърси технологичната индустрия и да окаже силно влияние в сферите на глобалното здравеопазване, политиките за борба с изменението на климата и социалните проблеми, включително половото равенство, пише Bloomberg.

Двойката управлява приблизително 146 млрд. долара по данни от Bloomberg Billionaires Index.

65-годишният съосновател на Microsoft Corp. е на четвърто място в света по размер на богатството. 56-годишната Мелинда Гейтс е бивш мениджър на Microsoft и придоби международна известност с участието си в управлението на съвместната фондация Bill & Melinda Gates Foundation.

Но общата приказка за Бил и Мелинда свърши. 

 

Мелинда е родена преди 56 години в Далас в семейството на космически инженер и домакиня.   

Висшето си образование завършва в Duke University като специализира информатика и икономика. След  интервю в Microsoftпопада в маркетинговия отдел на компанията.

Уилям Хенри Гейтс III се ражда през 1955 година в Сиатъл. Като единствен син в семейството, на него са възложени всички надежди.

Още от училище станало ясно, че Бил е доста своенравен, интересувала го само информатиката и програмирането.

 

Първата си програма той написал на 13 години, компютърният клас се превърнал в негов втори дом.

 

 Станал толкова добър, че пробил паролата на системата на училището, сменил я, а после го отстранили за известно време и предложили на родителите му да го заведат на консултация при психиатър.

 

На 17 години Бил вече регистрирал първата си компания, а малко след това постъпил в Харвард. Поведението отново му изневерило и той бил изключен. 


Младият Бил започнал да развива бизнеса си. Създавал доста проблеми на семейството си с властите – шофирал без книжка, карал се с полицаите и на няколко пъти нощувал в полицията заедно с крадци и пияници. 

 

Ключов момент в кариерата му станала 1985 година, когато била създадена операционната система Microsoft Windows, направила го един от най-богатите мъже на планетата.

През 1987 г. пътищата на Бил и Мелинда се пресичат, той забелязва красивата служителка.  Спечелила го с това, че ходела на работа с обувки без висок ток, за разлика от останалите момичета, които искали така да му се харесат. 

 Гейтс, който бил ужасно срамежлив и без опит в свалките, поканил Мелинда на вечеря, като й предложил да се видят в първия удобен за него ден – след две седмици. Мелинда  му затворила телефона. След 2 часа той отново позвънил и я поканил на среща още същата вечер. 

Служебният им роман продължил около седем години. Приятелите започнали да го подиграват, че го е страх да се ожени. Той обаче заявил, че още не може да реши как да съчетава семейния живот с работата.

Един ден Мелинда го заварила в дома му да седи умислен пред дъска, която цялата била изписана. Когато  я приближила, Мелинда с ужас установила, че Бил е написал всички плюсове и минуси за евентуалната им сватба. 

Бил теглил чертата, показал изобилието от плюсове и предложил брак.  

За годежа я завел в Африка. Вместо да се отдадат на любовни трепети, двамата се натъжили като видели в какви ужасни условия живеят местните жители. Решили, че щом се оженят, веднага ще направят фондация, за да им помагат.

Бил си харесал за ден на сватбата 1 януари 1994 година и когато отишли да проучат Хаваите, посочил малкия остров Ланай. 

 

За да няма никакви папараци и външни хора Бил  платил за всички апартаменти в хотелите и взел под наем три хеликоптера, които да следят по време на церемонията дали няма да има недоброжелатели.

Около 200 гости били поканени на предвидената за сватбата територия от близо 18 мили. Роклята на Мелинда била от Victoria Glenn, а Бил за първи път сложил бяло сако с черна папионка. Церемонията по бракосъчетанието продължила 15 минути, но цената на тържеството ударила 1 милион долара.

Веднага след сватбата Мелинда решила да напусне работата си и да се посвети на семейството и мъжа си. Две години по-късно, през 1996-та се родила Дженифър.

Да бъде само домакиня в къщи обаче не било мечтата на Мелинда. Затова и още през 1996 година тя започнала да работи в благотворителния фонд на Бил, който се занимавал с медицинска помощ за бедните страни, както и за осигуряване на образование на децата от Африка.

 

 През 1999 година се родил сина им Рори Джон, а пред 2002-ра се появила на бял свят още една дъщеря - Фиби Адел. Семейството се нанесло в огромно имение на брега на прекрасното езеро Вашингтон.

 

 

Така животът им предложил да се реализират както като семейство, така и като бизнеспартньори. 

С Бил не било лесно да се живее. Мелинда се ядосвала всеки път, когато вършела цялата домакинска работа, грижила се за трите деца, а мъжа й четял с часове книги на верандата. В брака им имало много сложни моменти, но Мелинда успя да укрепи семейството като често казвала, че единственото спасение за това е търпението.

Двамата съпрузи възпитат децата си далеч от глезотиите. Дават им сериозно образование, но практически ги лишават  от наследството, тъй като се отказват от създаването на тръстови фондове.

Фондът Бил и Мелинда помага за здравето и образованието на деца от повече от 130 държави. Превръща се в най-големия частен благотворителен фонд с активи над 50 милиарда долара. Главната движеща сила там е Миранда, която влиза в класацията на Forbes за най-влиятелните жени в света и заема шестото място. 

Бил Гейтс е все по-отдаден на работата.  Твърди се, че Мелинда е изчаквала с развода докато и третото им дете навърши 18 години.

Семейните им пътища се разделят, професионалните остават общи. 

Ще се грижат заедно за децата, ще работят заедно във Фондацията, но нищо вече няма да е същото.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Anatema

Anatema

05.05.2021 | 23:45

SATANISTI,KOITO DOKARAHA SVETA V TOVA POLOJENIE !

Отговори
1 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

05.05.2021 | 21:20

На това се казва-разлигавени лигави милиардери.

Отговори
2 0
може би

може би

05.05.2021 | 21:08

Мелинда е разбрала за ролята на Бил в епидемията...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?