49
Следвайте ни

Любов на 1800 години в мозайка на Дионис и Ариадна СНИМКИ

viber icon

Мозайки, изобразяващи Ерос, Дионис и съпругата му Ариадна са възстановени до предишния си вид в древния град Метрополис, в Торбалъ, западната провинция Измир.


Разкопките в Метрополис, които целят да разкрият тайните на античния град, се провеждат от началото на годината от Министерството на културата и туризма в Анкара и университета в Маниса "Джелал Баяр". Възстановяването на мозайките с използването на най-съвременни технологии им осигури по-свеж вид, а също така бяха запазени техните цветове.


Реставрираните мозайки съдържат още изображения на маски, символи на театъра и фигури на риби и птици, които описват плодородието на региона заедно с Ерос, Дионис и Ариадна.


Ръководителят на разкопките в Метрополис, проф. Сердар Айбек, заяви, че Метрополис, който има плодородни земи, свързващи Централния Анадол и Егейско море, е бил люлка на много цивилизации в миналото. Отбелязвайки, че градът се откроява със своите мозайки, Айбек посочи: „Открихме ги в район, който считаме за къща за гости и продължихме възстановяването им.“

"Смятаме, че тук са посрещани гости, дошли в Метрополис да се наслаждават на театъра. Затова Дионис, който е известен като бог на театъра и забавленията , съпругата му Ариадна и Ерос често са били използвани в мозайките на пода на тази къща. Виждаме голяма деликатност в тях. Те са почти като картина, със сенки и тонизиране. Дори мимиките на лицата са предадени много успешно и изразително. "


Според ръководителя на разкопките любовта е подчертана в мозайките. „Дионис и Ариадна се гледат един друг. Между тях има Ерос. Това всъщност е послание за любов, предадено от преди около 1800 години. "


Историята на Метрополис, известен като „Град на богинята майка“, се простира от къснонеолитни селища, през елинистическата епоха до римския и византийския период, анадолските княжества и османската епоха.


По време на разкопките на тези места бяха открити повече от 11 000 исторически артефакта, включително керамика, монети, стъкло, архитектурни произведения, фигури, скулптури, слонова кост заедно с различни метални предмети. Артефактите от разкопките са изложени в Археологическия музей в Измир, Музея за история и изкуство в Измир и музеите в Селчук Ефес.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?