49

Лукашенко: Войната е възможна само ако Беларус или Русия бъдат атакувани

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви днес, че Минск няма абсолютно никакъв интерес от война и че конфликт може да избухне само ако Беларус или близкият й съюзник Русия бъдат директно нападнати, предаде Ройтерс.

Лукашенко каза това в обръщение към народа и парламента, пред депутати и държавни служители. Москва и Минск се готвят следващия месец да проведат в Беларус, северно от Украйна, съвместни военни учения, които предизвикват безпокойството на Запада на фона на струпването на руски войски на украинската граница.

Беларуският лидер каза, че ученията ще помогнат на Минск да установи къде е необходимо да концентрира сили и че Беларус трябва да отбранява южната си граница с Украйна.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва не иска война с Украйна и се изказа положително за получените от САЩ предложения в сферата на сигурността, предаде Ройтерс.

Американските предложения са по-добри от предложенията, получени от НАТО, каза Лавров и добави, че очаква да се срещне с американския държавен секретар Антъни Блинкън в следващите две седмици.

Руският външен министър заяви, че решението какъв ще бъде отговорът на предложенията зависи от руският президент Владимир Путин.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?