Следвайте ни

Лукашенко: В самолета имаше терорист, за него знаеха и в чужбина

viber icon

Президентът Александър Лукашенко заяви: "В самолета имаше терорист и за него знаеха далеч извън границите на Република Беларус". Изявленето беше дадено в парламента на среща с депутати, членове на Конституционната комисия и представители на държавни органи, предава ТАСС.

Съобщението за бомбата на самолета на "РайънЕър" е дошло от Швейцария, посочи президентът и подчерта, че на борда на извънредно кацналия в Минск полет е имало терорист, което е било известно в чужбина. 

Лукашенко отбеляза, че Западът отказва да участва в разследването на инцидента с аварийното кацане на самолета в Минск. По неговите думи недоброжелателите на републиката в чужбина са преминали много червени линии.

"Както прогнозирахме, нашите недоброжелатели отвън и вътре в страната са променили методите за нападение над държавата. Те преминаха много червени линии, преминаха границите на здравия разум и човешкия морал", каза той.

Дни по-рано 26-годишният беларуски опозиционер Роман Протасевич беше арестуван, след като самолетът му беше извънредно приземен в Минск по заповед на президента Лукашенко. 

Младият Протасевич е бивш сътрудник на "Нехта", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви срещу преизбирането миналата година на Александър Лукашенко за президент на Беларус.

Арестът му предизвика вълна от възмущение, световните лидери призоваха за незабавното освобождаване на Протасевич, а ЕС се закани да наложи сурови санкции за Беларус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Диктаторът Лукашенко е предупреден

Диктаторът Лукашенко е предупреден

26.05.2021 | 15:24

Северноатлантическият съвет осъди решително принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск, гласи заявление на НАТО, разпространено след заседанието на постоянните представители на страните от алианса. Съветът осъжда също така ареста на известния беларуски журналист Роман Протасевич, пътувал на борда на самолета, и на София Сапега, се казва още в изявлението. В документа се подчертава, че задържането на Протасевич е „обида за принципите на политическото инакомислие и свободата на медиите”. „Беларус трябва незабавно и безусловно да освободи господин Протасевич и госпожа Сапега. Съюзниците на НАТО призовават Беларус да уважава основните права и свободи на човека и да спазва основания на правила международен ред”, пише в декларацията. Северноатлантическият съвет поддържа провеждането на спешно независимо разследване на инцидента с аварийното кацане на самолета на Ryanair в Минск. „Ние подкрепяме призивите за бързо и независимо разследване, включително от страна на Международната организация за гражданска авиация”, се казва още в текста. Съветът на НАТО подкрепя също така приетите от съюзниците мерки във връзка с този инцидент.

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?