Следвайте ни

Луд модерен свят, петлите му пречат

Кметът на община в Югозападна Франция предложи характерния звуков фонд на селските региони, включващ кукуригането, кудкудякането, цвиленето и мученето, да бъде включен в списък на националното наследство на Франция, предава Франс прес.

На Брюно Дионис дю Сежур, кмет на община Гажак, наброяваща 400 жители, му омръзнало срещу неговите съграждани да бъдат образувани дела. Те заставали пред съда заради шума, издаван от селскостопанските им животни, заради внесени оплаквания срещу тях.

Неотдавна стана известен казусът с петела Морис, чиято стопанка, фермерката Корин Фесо, застана пред Темида заради оплаквания на нейни съседи "виладжии" от града. Те се стряскали от кукуриганията на пернатото още от най-ранни доби.

Кметът Дю Сежур изпрати писмо на госпожата, в което изрази своята солидарност с патилата на петела й Морис. Градоначалникът държи да се проведе национален дебат за характерния звуков фон на провинцията. "Гражданите всеки път с изненада откриват, че яйцата не растат по дърветата. Поради тази причина петлите трябва да кукуригат, а кокошките да кудкудякат, независимо от това дали на някой му харесва или не!", казва кметът.

Идеята на г-н Дю Сежур била кучетата да могат да си лаят на свобода, птиците да чуруликат, "без да бъдат подложени на съдебно преследване". "Недопустимо е виладжиите да ни диктуват как да живеем живота си, изтъква кметът. Когато аз отида в града, не тръгвам да искам да бъдат премахнати светофарите и спрени автомобилите, защото не ги харесвам!"

Кметът припомни, че жабите квакат, за да могат да се възпроизвеждат. И даде за пример куриозния случай, когато фермери били принудени със съдебно решение да пресушат гьолчето си, защото квакащите в него жаби пречели на почивката на градски летовници.

Източник:dnes.bg

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?