Следвайте ни

Лозенград стяга фестивал на плашилото СНИМКИ

viber icon

Хората от турското село Куштепе, които успяха да превърнат селскостопанските райони покрай Лозенград (Къркларели) в място за фотография и да привлекат стотици туристи и фотографи в района, сега започнаха работа по нов проект - фестивал на плашилото.

Работилницата за планирана фотография Павли беше създадена в село Куштепе, където живеят едва 370 души, в един от най-малко населените райони на Турция, гр. Пехливанкьой. 

В рамките на проектите, изготвени от работилницата, създадена от предприемача Гюлшен Гюрсес преди 4 години, много фотографи и туристи идват в селото, за да присъстват на тези събития, както и от околните градове, както и от големите градове като Истанбул, Анкара, Одрин и Измир.

Фотографското ателие Павли, приготвя понякога красиви снимачни сцени с лавандула, понякога ряпа или различни концепции с каквото намерят от селскостопанската реколта.  Моделът предлага възможност както на посетителите, така и на фотографите да съчетават природата и фантастиката, придружени от музика и развлекателни сценарии.

Тези дни в селото има усилена подготовка.  Този път подготовката е за проект, който ще обедини характерните орнаменти на Тракия: слънчогледите и плашилата.

Доброволци на Работилницата Павли ускориха работата си за „Празника на слънчогледа и плашилото“, който ще се проведе през уикенда след мюсюлманския празник Байрам. Като част от подготовката за фестивала, продължава работата по изграждането на плашила, проучване на полето и планиране на концепцията.

Гюрзес каза, че се е вдъхновявал от природата във всичките си измислени концепции за да я запечатва в фотографск карета.

Гюрзес допълни: "Слънчогледите, които очаквахме развълнувани, започнаха да цъфтят. Искаме да увенчаем тези красоти с фестивал. Ние вече 3 години организирахме това мероприятие за нас, но тази година искаме да се споделим тази красота с по-широка аудитория и така да популяризираме повече нашия регион. Искаме да допринесем много за това да ни посетят повече туристи от страната и съседните държави. "

Гюрзес заяви, че тъй като слънчогледите винаги са растения които създават ведро настроение, той е направил и плашилата, които е подготвил за допълване на позитивното настроение на посетителите.

Посочвайки, че слънчогледите отразяват характера и духа на тракийския народ, както и символа на региона, Гюрсес каза: „Целта ни е да създадем фестивална атмосфера, като добавим десетки плашила, декорации, музика и ще споделим радостта на хората от Тракия. По време на пандемичния процес не можем да се прегръщаме, контактуваме от разстояние "Искахме нашите плашила да се усмихват и да отварят ръцете си за нас. Плашилото не е да плаши хората, а да държи птиците далеч, за да не навредят на реколтата. Ето защо нашите плашила са усмихнати. "

Снимки "Анадолска агенция"

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?