49

Лозенград - скритият рай на Тракия

Лозенград или Къркларели, на турски, който е на броени километри от Малко Търново и на около 200 километра от Истанбул, се посещава в последно време много често от българи за еднодневни екскурзии и предимно шопинг. 

Анадолска агенция

Наред с примамливите цени в магазините обаче района ухае на история и природа. Той привлича вниманието с историческите си артефакти от различни периоди, на който е бил свидетел, и уникалните си природни красоти.

Анадолска агенция

Районът е бил дом на различни цивилизации като траките, персите, македонците и римляните през историята си. Тук има археологически останки, които си струва да се видят. Планината и горите в Странджа са известни като един от регионите с най-много дървета на квадратен метър в Турция. Лонгозната гора Игнеада е дом на много богат набор от видове на флора и фауна.  В Лозенград се намира и леярната където са изработени топовете на Султан Мехмет Завоевателя (Фатих), с който завладява Константинопол, пещерата Дупница, манастирът Свети Никола и много артефакти. Района предлага различни красоти на идващите местни и чуждестранни туристи до града всеки сезон и е домакин на тези, които искат да намерят спокойствие сред природата му, особено през есенния период.

Анадолска агенция

Градът, който привлича вниманието с 10-километровата си плажна ивица на брега на Черно море, природното и историческо богатство и уникалната си красота през всеки сезон, увеличава популярността си с всеки изминал ден с близостта си до България и Истанбул.

Анадолска агенция

Тези, които искат да се скитат из най-големите лонгозни гори на Турция и Европа, да помиришат историята и да се отпуснат в „спокойния град“ Визе, могат да се отпранят към Лозенград през есенно-зимния период.

Анадолска агенция

Вълнението да видиш животни като сърна, елен, дива свиня, вълк, лисица, чакал и видра по пътя преливащ от синьо към зелено, да наблюдаваш стотици видове птици и да станеш свидетел на невижданите досега цветове на природата са сред най-важните фактори, които привличат посетителите на Игнеада.

Анадолска агенция

Дупница, единствената пещера в Тракия, отворена за туризъм, е сред местата, които си струва да се видят. Пещерата, която беше открита през 2003 г. в село Сарпдере, област Демиркьой, в съответствие с работата на Министерството на културата и туризма и администрацията на провинцията, е дом на различни видове прилепи.

Анадолска агенция

Единственият античен театър в турския район Тракия и селата в покрайнините на Странджа, които принадлежат към късноримската епоха, в квартал Визе са сред местата за посещение.

Анадолска агенция

Районът привлича посетители и с вкусни ястия като агнешки кюфтета, хардалие от грозде, дъбов мед и сирене, както и пресни морски дарове, домашен хляб и биволско кисело мляко.

Анадолска агенция

Анадолска агенция

Директорът по култура и туризъм на Къркларели Вели Шен каза пред Анадолската агенция (AA), че Лозенград се е превърнал в притегателен център в туризма през последните години.

Анадолска агенция

Шен заяви, че е възможно да изживеете 4 сезона в района и че местните и чуждестранните туристи могат да се възползват от морския туризъм в Игнеада и Кийикьой.

Анадолска агенция

„Нашите посетители могат да посетят археологическите разкопки при Ашагъпънар, едно от първите праисторически селища в района. Там те могат да преживеят пътуване в историята на земеделските култури от Месопотамия до Тракия и оттам към Европа. Всичко това в комбинация с чистия въздух, природа и собствена еко система. 

Анадолска агенция

Лозенград е дом на най-големите лонгозни гори в Европа, третата по големина в света. Нашите посетители могат да получат много специални преживявания с фото сафари и спортни туристически дейности тук.", заключи Шен.

Анадолска агенция

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?