49

Лошо за Ердоган: Опозиционен кандидат води на изборите според проучване

Лидерът на основната турска опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу води срещу президента Реджеп Тайип Ердоган за предстоящите президентски избори, разкри най-новото проучване на частната социологическа агенция OРC.

 

Анкетираните бяха попитани „За кой кандидат бихте гласували при положение, че Ердоган и Кълъчдароглу се състезават за поста?“

Лидерът на РНП Кълъчдароглу получи 56,8 процента от гласовете, а Ердоган получи едва 43,2 процента.

 

OРC уточни, че проучването е проведено между 4 и 6 март, точно преди Кълъчдароглу да обяви кандидатурата си.

 

Кандидатурата на Кълъчдароглу беше обявена след политическите сътресения от последните няколко дни.

 

Лидерката на Добрата партия Мерал Акшенер на 3 март обяви, че напуска опозиционния Национален алианс.

Тя направи изявление, че ще се върне в алианса, ако кметът на Истанбул и кметът на Анкара бъдат номинирани за кандидат президенти.

"Национален алианс": "Маса на шестимата“ е името на съюза на 6 опозиционни партии, които се обединяват предизборно, за да променят президентския режим в Турция към „засилена парламентарна система“. 

 

На 6 март Имамоглу и Яваш посетиха Акшенер в централата на Добрата партия и я убедиха да участва в алианса, като те се съгласиха да бъдат включени в новия кабинет като вицепрезиденти.

 

Шестима лидери също се съгласиха Имамоглу и Яваш да бъдат вицепрезиденти.  Другите петима лидери на алианса, също ще станат вицепрезиденти, ако поемат властта.

 

Президентските и парламентарните избори се очаква да се проведат на 14 май. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви преди това, че ще се кандидатира за поста за трети път.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?