46
Следвайте ни

Лошо: Над половината от заразените с COVID-19 в Турция нямат 30 г.

viber icon

Повече от половината от активните случаи на COVID-19 в Турция са хора на възраст под 30 години, каза министърът на здравеопазването на страната, подновявайки призивите обществеността да се ваксинира и стриктно да спазва антивирусните мерки.

„Въпреки че нашите млади хора са сред активните случаи с по-висок процент, тази ситуация не се отразява в хоспитализации и постъпвания в интензивни отделиния“, каза Фахретин Коджа в изявление, което той публикува в Туитър. Фактът, че повечето от активните случаи са млади хора, не натоварва здравната система, но високият брой заразени хора все още не е приемлив, заяви Коджа.

Ежедневните инфекции се движат над 30 000 от известно време, достигайки 30 563 на 11 октомври, което е най-големият брой дневни случаи от 30 април. Коджа подчерта, че младите хора играят роля в предаването на болестта на семейства и възрастни хора. „Сред нашите граждани, починали през последния месец, най-висок е процентът сред хората на възраст 70 и повече години.

Той повтори, че не е възможно да се отслабят защитните мерки, преди да се постигне обществен имунитет с ваксинации и каза още, че в момента няма нужда хората, които са получили две дози ваксина с РНК, да получават трета.  

От началото на ваксинацията в средата на януари Турция е приложила близо 113 милиона дози от ваксините, като над 46 милиона души, от 83 млн. население, са напълно ваксинирани. Това е 55 на сто от населението на Турция. Повече от 54 милиона са получили поне една от дозите на удара срещу коронавируса, докато около 11 милиона души са получили третата доза от ваксината.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?