Следвайте ни

Лоша прогноза за развода на Брюксел и Лондон

Главният европейски преговарящ за Брекзит предупреди европейските законодатели, че няма причина за оптимизъм, че Брюксел и Лондон ще постигнат съгласие за развод.

Оценката си Мишел Барние произнесе, след като депутатите заявиха, че не може да се постигне сделка за Брекзит без ирландската предпазна клауза, която британският премиер Борис Джонсън поиска да бъде извадена от споразумението.

„Не мога обективно да ви кажа дали контактите, които осъществихме с правителството на господин Джонсън, ще доведат до споразумение между сега и средата на октомври", каза Барние пред лидерите на парламентарната група. „Нямаме никаква причина да бъдем оптимисти“, допълни Барние, цитиран от БНТ.

Следващата седмица евродепутатите ще гласуват в парламента в Страсбург за предложение за потвърждаване и затвърждаване на европейската позиция за преговори - и ще поставят вината за безизходицата в преговорите твърдо отвъд Ламанша в Лондон.

„Резолюцията подчертава много ясно послание: не можете да постигнете споразумение без предпазния механизъм. Наистина не може да бъде по-ясно", заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент пред журналисти в Брюксел. „Резолюцията гласи, че ако има напускане без сделка, тогава за това изцяло носи отговорност Обединеното кралство", добави той на пресконференция след брифинга на Барние.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?