Следвайте ни

Лондон готви нова секира за чуждите студенти

viber icon

Да бъдеш студент на Острова става все по-трудно. Правителството на Борис Джонсън се готви да затегне регламента за специалностите, които имат право да изучават чуждестранните студенти в британските университети. Мярката цели да предотврати възможността за кражба на интелектуална собственост, а поводът е конкретен случай с китайски студент. Това твърди лондонският вестник "Таймс", цитиран от Ройтерс.

Според действащите сега академични правила в областта на технологиите (АТАS) кандидатите за следдипломна квалификация от чужбина подлежат на проверка за сигурност, за да получат правото да изучават дисциплини, придобитото знание от които може да бъде използвано в оръжейни програми. Но в публикацията на "Таймс" са казва, че списъкът на специалностите ще бъде разширен, за да включва сфери, свързани с кибернетичната сигурност, самолетостроенето и други.

"Като отворена страна ние приветстваме чуждестранните студенти, включително от Китай, когато те допълват академичното богатство на нашите университети, които са водещи в света. Ние обаче няма да приемем сътрудничество, което компрометира нашата национална сигурност, и АТАS е една от нашите твърди процедури за защита на националната сигурност и да отразим чужда намеса", категорична беше говорителката на просветното министерство.

Според "Таймс" се очаква новата мярка да блокира достъпа до Великобритания на хиляди китайски студенти, а студентските визи на вече одобрените ще бъдат отменени, ако те представляват риск. Промените обаче вероятно ще засегнат и много младежи от Европейския съюз, които проявяват интерес към специалностите, за които властите в Лондон ще наложат ограничения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?