46

Литва получи безплатно дрон-ястреб, за да го въоръжи и подари на Украйна

Литва получи боен дрон "Байрактар" от Турция, след като стотици се обединиха и събраха средства в кампания за подкрепа на Украйна, съобщи министерството на отбраната в понеделник.

Ройтерс

Турският производител на дронове Байкар заяви през юни, че ще дари безпилотния боен летателен апарат (ВЛА), като правителството на Литва се ангажира да похарчи 1,5 милиона евро (1,56 милиона долара) от събраните средства, за да го въоръжи, а останалите близо 6 милиона евро, ще бъдат за хуманитарна помощ за Украйна.

Снимки, споделени от литовското правителство, показват, че дронът е доставен с лого на ястреб в цветовете на Литва и Украйна. Гласуване по интернет в Литва кръсти дрона на яростната птица.

Ройтерс

Украйна закупи повече от 20 въоръжени дрона Байрактар TБ2 от Байкар през последните години и поръча още 16 тази година.

Байкар в края на миналия месец заяви, че дарява три дрона на Украйна, след като кампания там събра достатъчно средства за закупуването на няколко дрона Байрактар. 

Компанията заяви, че няма да приеме плащане за TБ2 и ще изпрати три безпилотни летателни апарата безплатно на украинския военен фронт, като поиска събраните средства да бъдат преведени вместо това на борещия се народ на Украйна.

Преди това Русия се е оплакала на Турция за продажбата на въоръжени дронове Байрактар TБ2 на Украйна, каза високопоставен турски бюрократ. Но от Анкара уточняват, че продажбите на Байкар, която е частна компания, не са междудържавни сделки.

TB2 е изключително популярен в Украйна, като помогна за унищожаването на руски артилерийски системи и бронирани превозни средства. Дори стана обект на хитова песен в Украйна, с патриотични възгласи, която осмива руските войски с припева „Байрактар, байрактар“.

АА

TБ2 вече беше използван успешно в конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Нагорни Карабах. Той е водеща част в износа на Турция в сферата на отбраната.

Снимка: Боен дрон Байрактар в Литва, предназначен за Украйна (Ройтерс)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?