46

Литургия за мир проведоха в арменска църква на 1100 г.

1100-годишна арменска църква в източната провинция Ван на Турция беше домакин на своята десета специална литургия, откакто е отворена през 2010 г. след 95-годишно прекъсване.

АА

Сахак Машалян, глава на Арменската патриаршия в Турция, и отец Арутюн Даматиан дойдоха на острова заедно с духовенството си, за да проведат церемонията в църквата Акдамар.

Анадолска агенция

Литургията беше ръководена от Даматиан и присъстваха 46 духовници от патриаршията и някои посетители от Истанбул, Армения и други части на света.

След литургията Машалян изрази благодарност към властите, които са дали разрешение за провеждането на церемонията.

Анадолска агенция

Той също така направи забележки относно продължаващия диалог между Турция и Армения.

Анадолска агенция

Подчертавайки, че турската и арменската нации споделят хилядолетно съвместно съществуване, Машалян каза, че двете нации могат да развият обещаващи и по-ярки отношения, предаде Анадолската агенция.

Анадолска агенция

„Днес се помолихме двата приятелски народа да живеят в мир, така че Кавказ да се превърне в земя на мир. Бог да пази нашата страна и човечеството“, каза Машалян.

Анадолска агенция

Стотици поклонници се стекоха на острова, където се намира уникалния храм.

Анадолска агенция

Църквата Акдамар, средновековно арменско място за поклонение, е построена между 915-921 г. от архитект епископ Мануел под ръководството на крал Гагик I Арцруни.

Анадолска агенция

Църквата, която има специално място в християнското изкуство Изток-Запад, носи най-важните украшения и най-изчерпателните стенни релефи на своето време и е приета в Предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство на 13 април 2015 г.

Анадолска агенция

На 19 септември 2010 г. църквата Акдамар беше домакин на първата си служба след 95-годишно прекъсване. От тогава в църквата се провежда служба веднъж годишно, единствено на този ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?