Следвайте ни

Лидерите на ЕС заседават присъствено в Брюксел

viber icon

Европейският съвет ще заседава днес и утре за първи път присъствено от началото на годината. Предвижда се да се обсъдят основно въпроси, свързани с ваксините срещу COVID-19 и отношенията с Русия. България е представена от президента Румен Радев.

Извънредно в дневния ред снощи бе включена възможността за обсъждане на нови санкции срещу Беларус заради случая с Роман Протасевич.

Темата за приземения в Минск самолет влезе и в дневния ред на Европа.

Евролидерите определиха акта по приземяване като държавно пиратство, предаде Нова тв. Те имат няколко идеи за увеличаване на санкциите, пакетът ще бъде разширен, но така че да не бъдат потърпевши гражданите на Беларус.

Ще има международно разследване, въздушното пространство на страната може да бъде обявено за несигурна зона.

На гръцка територия е започнала акцията на службата на Беларус по задържането на руския журналист. Затова се очаква изявлението на гръцкия президент по случая.

Очаква се Европейският съвет да изрази съпричастност с Чехия и България, където бяха взривени складове с боеприпаси - дело, приписвано на руското военно разузнаване.

На заседанието ще бъде направена оценка на изпълнението на договореностите с Великобритания. Ще бъдат обменени мнения по целите на ЕС за опазване на околната среда.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?