Следвайте ни

Лидерите на ЕС обсъждат въвеждането на сертификат за ваксинация

viber icon

Все повече политици и държавници в Евросъюза надигат глас, че ваксинираните граждани трябва да ползват някакви привилегии, за да се насърчи масовата имунизация. Предложенията са предимствата да са свързани най-вече със свободното придвижване. 

 

"Лидерите на ЕС трябва "да се задвижат бързо" и да възприемат сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, които ще позволят на гражданите да възобновят масовите пътувания", призова гръцкият министър на туризма Харис Теохарис в интервю за "Файненшъл таймс", цитирано от АНА-МПА.

"Като гледам реакцията на някои страни на предложенията за сертификати за ваксинация,

имам усещането, че тя е много късогледа.

Можем да направим повече от сега, за да се подготвим", казва Теохарис пред британския вестник.

"Някои страни се безпокоят много за настоящия момент", отбелязва гръцкият министър и допълва, че страни, предимно от Северна Европа, се колебаят да погледнат напред и да правят планове за възстановяването през лятото. "Необходимо е да се задействаме по-бързо", заявява Теохарис.

Въвеждането на сертификати за ваксинация, които биха позволили ваканционни и служебни пътувания за имунизираните, ще бъде обсъдено на срещата на върха на ЕС, която започва днес. "Файненшъл таймс" отбелязва, че ЕС е разделен по отношение на това предложение. Според вестника дипломати смятат, че е малко вероятно да бъде възприета сега предлаганата система поради опасенията, че тя

би създала две скорости по отношение на правата на придвижване на гражданите,

което би било дискриминационно третиране.

Гръцкият министър подчертава пред изданието, че планирането на безопасни пътувания трябва да бъде договорено скоро, защото хората трябва да знаят отсега дали ще е възможно тази година да организират летните си отпуски.

"Файненшъл таймс" припомня, че този месец Гърция сключи с Израел споразумение, което позволява пътуванията между двете страни на онези, които са се ваксинирали, без необходимост да представят отрицателен тест за коронавирус, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи договореността като "тест за това, което можем да направим (и) с други страни".

Теохарис казва, че текат разговори за подобно решение и с Великобритания, макар че Обединеното кралство не издава сертификати за ваксинация на гражданите си. Министърът отбеляза, че ваксинацията няма да е задължително условие за пътуващите и ще означава само, че ваксинираните няма да бъдат принудени да си правят тест за Ковид-19 преди влизането в страната.

Коментари (3)

Нали

Нали

25.02.2021 | 16:45

Не само трябва ваксиниралите се да бъда улеснявани а на всички НЕваксинирани и особено на антиваксърските крeчетала трябва да им се окачва по една голяма табела на гърдите и на гърба с големи букви написано ГЛУПAК!!!!

Отговори
1 1
паспорт

паспорт

25.02.2021 | 10:53

НАЛАГАНЕТО НА ПАСПОРТИ ЗА ПРЕДСТОЯЩИ МНОГОБРОЙНИ, ИЗВЪНРЕДНИ ИМУНИЗАЦИИ Е КРАЙНАТА ЦЕЛ НА КОВИД19. ВЕДНЪЖ ДА СЕ УТВЪРДИ СХЕМАТА С КОНТРОЛИРАНЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ И ЗАПОЧВА ЕРАТА НА ГЕНОЦИДА. ВАКСИНИТЕ СА РАЗЛИЧНИ И С НЕДОКАЗАНИ ЕФЕКТИ...

Отговори
4 2
71245

71245

25.02.2021 | 09:17

И.зроди! Хем е доброволна ваксинацията,хем те принуждават, ако трябва да пътуваш. Б.ахти и с.мотльовците!

Отговори
9 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?