1553

Лидерите на двете най-могъщи държави говориха пад два часа

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин разговаряха по телефона в продължение на повече от два часа. Поводът 0 нарастващото напрежение около Тайван, разразилия се търговски спор и съперничеството за превръщане в суперсила.

Белият дом съобщи, че разговорът между лидерите на двете най-силни държави в света е продължил 2 часа и 17 минути.

Въпреки че това беше петият разговор на Байдън със Си, откакто стана президент преди година и половина, става все по-трудно да се прикрие задълбочаващото се недоверие между двете страни.

Вече затънали в търговска война, Пекин и Вашингтон все повече рискуват открит конфликт по отношение на Тайван, като има малко признаци за разрешаване на проблема на двата фронта.

"Напрежението във връзка с агресивното, принудително поведение на Китай в Индо-Тихоокеанския регион ще бъде на първо място в дневния ред“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Най-новата точка на напрежение е евентуалното пътуване на съюзника на Байдън и председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси до острова, за който Пекин твърди, че е част от Китай, но има свое собствено, демократично правителство. Въпреки че американски официални лица често посещават Тайван, отделен от китайския континент с тясна водна ивица, Пекин смята пътуването на Пелоси за сериозна провокация. Тя е втора по ред за президентския пост в САЩ и предвид позицията ѝ може да пътува с военен транспорт.

„Вашингтон ще понесе последствията, ако пътуване“, предупреди Китай в сряда.

А спорът около Пелоси е върхът на айсберга, като американските служители се опасяват, че Си обмисля използването на сила за налагане на контрол над демократичен Тайван.

Някога смятана за малко вероятна, инвазията или по-малка форма на военни действия все повече се разглежда от наблюдателите на Китай като възможна - може би дори планирана, за да повиши престижа на Си, когато по-късно тази година той встъпи в трети мандат.

Байдън се гордее с близките си отношения със Си, които датират от години, но, до голяма степен поради ограниченията заради Ковид, двамата все още не са се срещнали лице в лице, откакто той встъпи в длъжност.

Според Белия дом основната цел на Байдън е да установи "предпазни огради" за двете свръхсили. Това има за цел да гарантира, че макар да имат остри различия по отношение на демокрацията и да са все по-големи съперници на геополитическата сцена, те могат да избегнат открит конфликт.

Къде да се поставят предпазните огради обаче е предизвикателство на фона на толкова много нерешени спорове, включително тлеещата търговска война, започнала при президентството на Доналд Тръмп.

Запитан дали Байдън би могъл да отмени някои от 25-процентните вносни мита, наложени от Тръмп върху китайски продукти за милиарди долари, Кърби заяви, че все още няма решение.

"Наистина смятаме, че митата, които бяха въведени от неговия предшественик, бяха лошо проектирани. Смятаме, че те увеличиха разходите на американските семейства и малкия бизнес, както и на животновъдите. И това, знаете, без всъщност да се обърне внимание на някои от вредните търговски практики на Китай", каза Кърби. „Но няма никакво решение, за което да говоря по отношение на митата от страна на президента. Той работи по въпроса."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дрон

Дрон

29.07.2022 | 11:44

Коментират активно путлерчета , забравили че СССР няма , няма и да има путлерова империя . Да са слънчасали - не са . Вкаменелости от бай Тошо - правешкия селяндур .

Отговори
1 0
Ispaneza

Ispaneza

29.07.2022 | 08:08

Ама къде все се врете до китай и русия бе кой ви е викал. Вие световен полицай ли сте бе дее.а мама ви

Отговори
3 1
Добре

Добре

29.07.2022 | 00:01

Ама колко изречения успя да изрече Байдън за 2 часа?

Отговори
2 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?