4232

Лидерът на кипърските турци: Кипър може да се превърне в Газа

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар предупреди, че "една малка грешка" може да превърне Кипър в "нова Газа".

Татар, който не е признат за държавен глава от международната общност, също отбеляза, че Азербайджан, Бангладеш и Пакистан може скоро да признаят северната част на острова. Турция е единствената държава, която признава така наречената Севернокипърска турска република в момента.

АА

В интервю за британския вестник "Дейли Телеграф", Татар заяви: „Една грешка или недоразумение като стрелбата по турски войник на Зелената линия... би провокирало "експлозия" между двете общности но острова.“

За тази цел той отбелязва, че „всички трябва да бъдат спокойни и разумни. Кипърските турци не са сами – имаме 85 милиона турци зад гърба си, а те са само на 40 мили.“

АА

Вижте какво се случи в Газа. А преди това Украйна. Преди това Босна“, допълни той.

В интервюто той продължи да описва потенциалните усилия за федерално решение на кипърския проблем като „загуба на време“ и добави: „Всичко това е минало. Всички тези възможности са изчерпани.

Как можете да обедините остров като този след толкова много години? Не можете да обедините Кипър. Трябва да приемете фактите и реалността“, допълни той.

 „Единственият път напред е решение с две държави“, отбеляза  Татар.

След срещата си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк в петък, Татар отбеляза, че на 20 юли 2024 г. ще отбележат годишнината от „турската мироопазваща операция в Кипър“, както той нарича турската инвазия, уточнява гръцката преса.

АА

Той изрази надежда, че международната общност „ще се събуди“ и ще види „реалността“, че в Кипър има „два народа, две демократични държави, две власти“ и че за да има трайно решение, това трябва да стане чрез сътрудничеството на „двете съществуващи държави в Кипър“.

Кипърското правителство отговори на коментарите на Татар. Правителственият говорител Константинос Летимбиотис подчерта, че тези твърдения „не допринасят положително и не отразяват бъдещето на нашата обща родина“.

АА

Беше отбелязано, че президентът на Кипър Никос Христодулидес „ще продължи да полага всички възможни усилия в сътрудничество с генералния секретар на ООН Гутериш и неговия пратеник Мария Анджела Олгин, за подновяване на преговорите и намиране на окончателно решение на кипърския проблем.

Ние гледаме към бъдещето на Кипър като модерна, обединена европейска държава, която ще осигури бъдещето на следващите поколения и благосъстоянието на всички кипърци“, заключи той.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?