2374

Лице на бунта: Тя захвърли хиджаба на състезание, режимът в Иран намери начин да ѝ отмъсти

33-годишната състезателка по спортно катерене Елназ Рекаби стана едно от лицата на бунта на иранските жени срещу репресиите на ислямския режим.

Рекаби се появи на последното си състезание в Сеул през октомври, без да носи задължителния хиджаб.

Само месец по-рано избухнаха бунтове заради безсмисленото убийство на 22-годишната Махса Амини, пребита до смърт по време на арест от т.нар. нравствена полиция заради това, че тя не е носила хиджаба си "правилно".

Затова и снимките на Рекаби, устремена към върха без забрадка на главата, обиколиха световните медии като пример за смелост и достойнство на фона на кървавия терор срещу протестите в Иран.

Сега властите в Техеран намериха начин да си отмъстят - като разрушат семейния дом на брата на медалистката Давуд, който също е професионален спортист.

Неприятностите за семейството на Елназ започват много скоро след завръщането ѝ у дома в края на първенството в Южна Корея.

Първоначално в Instagram-профила ѝ се появява текстово съобщение, в което тя се извинява за "тревогите, които е причинила" с външния си вид и обяснява, че е излязла на стената без хиджаб по случайност, заради непредвидена промяна в графика на състезанието.

Наблюдателите разчитат посланието ѝ между редовете - подобни "извинения" често се правят под натиска на службите за сигурност и се използват като пропагандно оръжие в полза на режима, пише "Булевард България".

Когато Рекаби пристига на летището в Техеран, тя е посрещната като героиня от много нейни почитатели на летището, които я поздравяват за куража ѝ.

Последното ѝ съобщение в Instagram е от 21 октомври, а в него тя изразява своята благодарност за подкрепата, която е получила от гражданите на Иран, от колегите ѝ спортисти и от цялата международна общност - и по-специално благодари на хората, които са дошли на летището.

Малко след това тя е поставена под домашен арест в дома на баща ѝ в Занджан.

Забранено ѝ е да разговаря с журналисти и да използва телефона си.

На 4 декември в социалните мрежи беше публикуван и клип, на който се вижда изненадваща гледка. Вилата на семейство Рекаби е разрушена, а на земята са събрани десетките медали, които Елназ и нейният брат Давуд (също професионален катерач) са получавали в годините.

Записът показва как Давуд Рекаби крие лицето си и плаче. Човекът, който снима руините на къщата, разказва, че братът на Елназ е напръскан с лютив спрей от хората, които са съборили имота.

Заповедта за разрушаването на сградата е издадена от властите. Официалното обяснение е, че тя е била построена "незаконно" и че семейството е било предупредено предварително.

 

По всичко личи обаче, че поведението на Елназ Рекаби е основната причина за задействането на иранските служби срещу фамилията.

Spiegel цитира изтекли документи от държавната информационна агенция на Иран Fars News, които разкриват, че правителството е особено притеснено от подкрепата, която популярни личности дават за протестите.

Звездите на киното и спорта, които се бунтуват срещу религиозното законодателство, имат множество почитатели в цялата страна.

Това е и причината, поради която режимът не си позволява да ги наказва със смъртна присъда - така, както прави с редови протестиращи, включително с непълнолетни лица. Така се стига до използването на алтернативни методи за заглушаване и смазване на тяхното недоволство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?