Следвайте ни

Лекарка се дипломира след 37-годишно прекъсване

viber icon

Пенсионерка на 74-годишна възраст, стана лекар, след като завършила Медицинския факултет, на университета Джерахпаша в Истанбул. 

На младини ѝ се наложило да се откаже от обучението си в най-елитния турски медицински факултет, поради брака си. 

„Да стана лекар беше моята детска мечта.“, каза Нимет Сунер Торун след церемонията по дипломирането си тази седмица.

За първи път посещава факултета през 1964 г., но се омъжва, когато е била в третата година на обучение.

Поради работата на съпруга й, те се преместили от Истанбул и прекарали известно време в различни турски провинции, поради което тя трябвало да прекрати образованието си.

„Когато се върнахме в Истанбул, разбрах, че съм изключена от университета, тъй като не съм участвала в нито една лекция.“, отбеляза тя.

След това тя работи като банков служител повече от три десетилетия, и се пенсионира като майка на син и баба на двама внуци. Фактът, че не може да стане лекар, обаче винаги я притеснявал.

Един ден тя чула по телевизията новината, че отпаднали стари студенти отново могат да продължат образованието си в университетския медицински факултет, тя побързала да се запише повторно в докторската програма.

„Останалите студенти бяха шокирани да ме видят. Те попитаха: „Как да ви наречем колежка или леля?“ Дори преподавателите ме бъркаха с академик в университета “, каза тя. Радвам се, че се справих с материала безпроблемно и успях да завърша най-после мечтаното образование. 

На въпроса дали ще работи като лекар, тя бързо отговори: „Искам да обслужвам хората в далечните турски провинции. Готова съм за работа. Ще отида навсякъде, където държавата ще ме изпрати по разпределение. ”

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?