46

Лекарка надви нещастията и сбъдна детската си мечта

Международният ден на хората с увреждания, отбелязан на 3 декември, имаше специално значение за д-р Саре Айдън тази година – тя официално стана специалист в своята област като психиатър.

IHA

Родена в Турция с ортопедично увреждане, Айдън е преодоляла изключителни предизвикателства по пътя към мечтата си да стане лекар. Тя използва инвалидна количка в страна, известна с липсата на достатъчна достъпност за инвалидите. Въпреки пречките, тя завършва образованието си в северната турска провинция Токат, в медицинския факултет на университета Газиосманпаша.

След това тя заема 136-то място от 15 000 лекари на Изпита за медицинска специализация в страната. Вчера получи сертификата си за специалист и официално завърши обучението си в деня, който символизира необходимостта от осведоменост и разбиране за тези с увреждания.

IHA

Пред журналисти тя обясни: „Както моите колеги, аз съм лекар, живеещ в Турция. Не мисля, че има нещо, което да ме прави специална. Може да съм различна физически. Щастлива съм като всички останали, защото това е ново начало."

"Вече работя като лекар от четири години. Много обичам професията си", обясни тя.

Тя признава, че процесът да стане лекар е бил "малко по-различен" и "малко по-труден" за нея от колегите ѝ.

IHA

„Трябва да мислим и за предизвикателствата, пред които са изправени инвалидите. Днес е денят за хората с увреждания, това е ден за информираност. Надявам се, че ще станем по-наясно с някои неща. Надявам се, че хората ще се научим да преодоляваме предразсъдъците и ще разберем, че нямаме нужда от дискриминация", заключи Айдън.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?