49

Лекари стачкуват след убийство на кардиолог от пациент в Турция СНИМКИ ВИДЕО

Турски лекари излязоха на стачка на 7 и 8 юли в знак на протест срещу убийството на кардиолог от пациент. Те призовават правителството да се справи с нарастващото насилие срещу здравните работници. 

Турската медицинска асоциация (TМА) обяви двудневна стачка след убийството на кардиолога Екрем Каракая от пациент в централната турска провинция Коня.

ТМА

Каракая беше застрелян от пациента Хаджи Мехмет Акчай по време на дежурство в градската болница в Коня на 6 юли. По-късно убиецът сложи край на живота си. Причината за нападението все още не е ясна. 

Стотици лекари и медицински персонал в цялата страна се противопоставиха а на насилието срещу здравните работници. На места те изхвърлиха символично окървавени бели манти.

ТМА

В Турция лекарите често са обект на насилие от пациенти или техните роднини. Това кара медицинския персонал да настоява правителството да приеме по-сурови мерки, за да ги защити от такова насилие.

Убийството на Каракая предизвика остро осъждане от всички слоеве на обществото, включително политици.

"Заедно ще издържим теста срещу насилието върху здравето. Никой лекар, никой от нашите здравни специалисти не трябва да мисли, че е сам. Волята на държавата е с нас с цялата си сила. Всяка вдигната ръка срещу здравните работници има за цел да посегне на живота на обществото.", написа в Туитър здравния министър Коджа.

Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу каза, че психологическата среда, създадена от правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, е отговорна за насилието срещу лекари.

ТМА

„Ердоган, виж средата, която си създал. Засрами се! Вземете вашия неспособен министър и се махай веднага. Това е цената на мълчанието пред тези, които прилагат насилие“, написа в Туитър Кълъчдароглу.

През март Ердоган осъди лекарите, че искат да напуснат публичния сектор, като каза, че те не са незаменими. Той обяви исканията им за по-добри условия на труд и заплащане са неоснователни.

Според TМА повече от 13 000 здравни специалисти са подали оплаквания, че са били подложени на насилие на работното място през 2020 г.

Председателят на Камарата на лекарите в Истанбул Пънар Саип, заяви че има увеличение на оставките и ранното пенсиониране сред лекарите. Също така заявленията от млади лекари за работа в чужбина са се увеличили.  Броят на лекарите, напуснали, за да работят в чужбина, се е увеличил 24 пъти през последното десетилетие.

От TМА съобщават, че повече от 1400 турски лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина през 2021 г., и 4000 през последните 10 години. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Сигурна

Сигурна

08.07.2022 | 13:08

Същите иZZроди и тук, и там насъскват пациентите срещу лекарите си!

Отговори
4 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?