Легендарният руски мафиот Япончик предаде богу дух

Легендарният руски мафиот Вячеслав Иванков, известен с прякора „Япончик", е починал в Москва, предаде радио „Ехото на Москва", позовавайки се на източници от милицията. В края на юли срещу него беше извършено покушение, при което той беше прострелян в стомаха. „Япончик" претърпя няколко операции, но така и не успя да се възстанови.

Покушението срещу Иванков беше извършено на 28 юли около 19.20 ч. вчера. Срещу Япончик са стреляли със снайперистка винтовка от паркиран автомобил, когато той излизал от ресторант в руската столица. Представител на следствието при федералната прокуратура за Москва уточнил пред РИА "Новости", че е Иванков е бил прострелян с три куршума.

За следователите няма съмнение, че покушението е поръчково. 69-годишният Япончик, който живее отдавна в чужбина, няколко дни преди атентата пристигнал инкогнито в Москва, за да уреди спор между две криминални групировки, контролиращи хазартния бизнес в руската столица. Явно една от тях е решила да го отстрани след неуспешните преговори.

"Кариерата" на Япончик в подземния свят започва през 60-те и 70-те години. Още от 14-годишен започва с кражби, а първата си присъда получава на 26 години за джебчийство. По съветско време лежи в затвора 10 години за ръководство на престъпна група. През 1981 г. отново е осъден на 14 години, но през 1991 г. излиза на свобода. Иванов остава в Русия по-малко от година, след което със снимачния екип на известния руски режисьор Ролан Биков заминава за САЩ, където остава под фалшива самоличност и се настанява в Бруклин. След пристигането му в "малката Одеса" рязко нарастват поръчковите убийства на бивши емигранти от бившия Съветски съюз, като убитите по правило са го ядосали с нещо.

ФБР подозира Япончик във връзки с руската мафия, но успява да го арестува едва през 1995 г. През 1997 г. е осъден на 10 години за изнудване и фиктивен брак. През 2000 г. задочно е обвинен от руската прокуратура за убийството на трима граждани на Турция в Москва и през 2004 г. американските власти то екстрадират в Русия. Той обаче е оправдан през 2005 г., като тогавашният прокурор на Москва Владимир Бакун заявява, че седем от 12-те съдебни заседатели са били криминални престъпници. Върховният съд на Руската федерация обаче потвърждава присъдата през 2006 г. и той е освободен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?