2374

Легендарен ферибот тръгва на пътешествие из Босфора СНИМКИ/ВИДЕО

Легендарният ферибот "Пашабахче", построен през 1952 г., направи първото си пътуване през Босфора този уикенд след 2-годишна реставрация.

Община Истанбул

Морският съд, който първоначално е построен като военен кораб, а по-късно е превърнат във ферибот, плаващ по Босфора, е напълно възстановен от голяма община Истанбул. Сега той отново ще изпълнява редовна линия на градския морски транспорт до Принцовите острови.

Община Истанбул

На церемонията, проведена в корабостроителницата Халич, на Златния рог, лидерът на основната опозиционна сила в Турция, Републиканската народна партия (РНП), Кемал Кълъчдароглу, заяви: „Изключително е да преживееш отново една история. Именно подобна история придава на градовете техния характер. Ако управляващите се отчуждят от града, в който живеят, те забравят и историята.”

Опозиционерът изрази големи благодарности на ръководителката на фериботните услуги на Ситилайн в Истанбул, Синем Дедеташ.

„Жените трябва да бъдат много по-активни в професионалния живот, който напоследък отбелязва забележим ръст. Мисля, че това увеличение ще се появи по-ясно след определен период от време", сподели Кълъчдароглу.

Хюриет

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу изрази благодарността си към всички, които допринесоха за реконструкцията на ферибота "Пашабахче". Той сподели многобройните проблеми, пред които е бил изправен: „Бих искал да благодаря на моите приятели, които предприеха твърди стъпки за увеличаване на дела на морския обществен транспорт в града ни след години. Щастлив съм, че фериботът "Пашабахче" ще тръгне на това красиво пътуване, на което ще преживеем много добри дни, много добри новини, много специални празненства и много специални моменти в предстоящата 100-годишнина на нашата република догодина. В нашата институция сме възприели основната философия и принцип, които са част от разбирането ни, а именно прозрачност, отчетност, спестяване и използване на всяка стотинка на тази страна и тази нация по най-правилния начин, като никога не даваме възможност на прахосниците. Като ръководство ние вървим уверено по пътя си.”

Ферибот Пашабахче АА

Фериботът "Пашабахче" е построен през 1952 г. в Таранто, Южна Италия, като военен кораб и по-късно е преоборудван във ферибот за турския метрополис, използван предимно за транспортни линии по Босфора.

В продължение на 58 години емблематичният кораб се е движил между двете страни на Босфора, включително Принцовите острови, но през 2010 г. "Пашабахче" бил пенсиониран.

През 2017 г. журналистът Адил Бали посети кораба и реши, че след повече от половин век служба, пенсионирането не е подходяща съдба за емблематичния кораб.

IHA

Журналистът сподели, че когато за първи път видял неизползвания ферибот, почувствал мъка в сърцето. Бил покрито навсякъде с трева и мъх и всичко било порутено.

Той вдъхновил реконструкцията, като публикувал петиция на change.org, призоваваща фериботът да бъде спасен. Около 6500 души се подписали в подкрепа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?