2374

Ледена смърт стигна 78 души и над 77 000 животни в Афганистан

Най-малко 78 души са загинали в мразовити условия в Афганистан през последните девет дни, каза талибански служител. Шафиула Рахими, говорител на талибанското министерство за управление на бедствия, съобщи пред CNN, че наред с човешки жертви, над 77 000 добитък също е замръзнал до смърт през последните дни.

Температурите паднаха до минус 28 градуса по Целзий в края на миналата седмица. Те са доста под средното за това време на годината, а най-студените условия са регистрирани на север, поясняват метеоролозите на CNN.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Афганистан заяви в туит, че загубата на добитък представлява допълнителен риск за 21 милиона души, които спешно се нуждаят от храна.

Талибаните се върнаха на власт през август 2021 г., което хвърли Афганистан в икономическа и хуманитарна криза. Хуманитарните партньори осигуряват отопление, пари за гориво и топли дрехи на семействата, но разпределението на помощта е силно засегнато от талибанската забрана, според която жени не могат да работят в  хуманитарни организации. Най-малко половин дузина големи чуждестранни хуманитарни групи временно преустановиха дейността си в Афганистан от декември, когато талибаните наредиха на всички местни и международни неправителствени организации да спрат работа, в противен случай ще отнемат лицензите им за НПО, пише БГНЕС.

Някои от най-високопоставените служители на ООН се срещнаха с лидери на талибаните в Кабул, за да обсъдят забраната за хуманитарни служителки, след като агенцията трябваше да спре някои от своите програми в Афганистан поради недостига служители. Правата, свободите и достъпът на жените до образование бяха сериозно подкопани от талибаните, които наскоро забраниха образованието за жени. Половината от населението на Афганистан изпитва остър глад. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?