49

Лавров: Инициативата на Турция за ивицата Газа е "опит за постигане на деескалация"

Външният министър твърди, че усилията на Анкара са насочени към осигуряване на баланс на интересите между Палестина и Израел

Руският външен министър Сергей Лавров заяни, че инициативата на Турция за ивицата Газа е опит за постигане на деескалация и нормализиране на ситуацията.

На пресконференция в Пхенян, столицата на Северна Корея, Лавров заяви, че Русия е отворена за всякакви конструктивни предложения и би искала да научи повече за инициативата от Анкара.

„Какво точно се има предвид, бихме искали да чуем от нашите турски приятели, с които поддържаме контакт, включително и по този въпрос.

„Ние се застъпваме за това, че всеки подход трябва да се основава на баланс на интересите на страните, а не на налагане на нечии интереси за сметка на накърняване на други. Струва ми се, че турската инициатива е продиктувана от желанието да се осигури такъв баланс. Ние ще бъдем готови да сътрудничим при разглеждането му", допълни той.

Турция продължи интензивни усилия за успокояване на ситуацията в Газа, която се влоши след изненадващата атака срещу Израел от Хамас на 7 октомври и израелския отговор под формата на безмилостни бомбардировки и блокада на обсадения палестински анклав.

Анкара предложи система на гаранции за конфликта между Израел и Палестина, за да се сложи край на насилието и да се постигне решение за две държави.

Турция също така призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа и обяви тридневен национален траур до събота заради цивилните загуби.

Лавров допълни, че има "висок" риск настоящата криза да ескалира в конфликт в целия регион.

Той разкритикува САЩ, че наложиха вето на резолюцията, призоваваща за прекратяване на огъня, което сега може да доведе до разрастване на конфликта.

"Свидетели сме отново на опити да се "обвини" Иран за кризата. Смятаме това за доста провокативно. Иранското ръководство заема отговорна, балансирана позиция и призовава да не се допусне този конфликт да се разпространи в целия регион, в съседните страни", заяви той.

Запитан за механизмите, които биха могли да спрат кръвопролитията, Лавров допълни, че решение на Съвета за сигурност на ООН с призив към всички страни да прекратят военните действия и да се осигури възможност за решаване на хуманитарни проблеми може да послужи за тази цел.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Разбира се две държави и въпроса е решен

Разбира се две държави и въпроса е решен

21.10.2023 | 00:42

Само че САЩ не иска мир затова и не иска да признаят Палестина за държава.

Отговори
2 1
Краварите искат война както винаги то си е им в кръвта

Краварите искат война както винаги то си е им в кръвта

21.10.2023 | 00:40

Световния агресор може да иска само война. Русия е другата противоположност искам Мир но си иска и окрайнините.

Отговори
2 1
Юда

Юда

20.10.2023 | 16:16

Руснаците продължават да показват адекватност и правилност в позициите си по много въпроси, но опитите за демонизирането им не спират? Това е добре само за Русия. Враговете им се гърчат, като бълват глупости. Речта на дъртия снощи беше поредната такава. Украинския министър пък днес признава, че щели да влязат в НАТО само след победата им във войната? Ето, още едно доказателство, кой има полза от войната в Украйна, кой я стимулира и каква е целта за това.

Отговори
5 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?