2374

Лавров цитира Дугин в САЩ и обвини "колективния Запад" в нарушаване на Устава на ООН

Русия злоупотреби отново с председателство си на Съвета за сигурност на ООН, като организира в международния ден на дипломацията (24 април) дебати в защита на Устава на ООН, който тя грубо нарушава с агресията си в Украйна. Преди 20 дни тя злоупотреби с временната си позиция веднага след поемането на ротационните си функции в ООН, като свика неформална среща за защита на децата на Украйна, на която покани чрез видеовръзка издирваната за престъпления срещу човечеството руска комисарка за правата на децата Мария Лвова-Белова.

За днешните дебати в централата на ООН в Ню Йорк пристигна специално руският външен министър Сергей Лавров, който държа дълга нападателна реч как "колективният Запад" нарушава Устава на ООН, без да изрази никакво съжаление за жертвите и разрушенията, които Русия причинява чрез войната си в Украйна.

Заради протоколно високото представителство поради присъствието на Лавров в дебатите участва и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Седейки непосредствено до него, той не се сдържа да каже, че руското нашествие е нарушение на международното право и "причинява огромни страдания" на украинския народ.

"Многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на ООН", заяви Гутериш, като добави, че светът е изправен пред "безпрецедентни и взаимосвързани кризи". "Напрежението между големите сили достигна исторически връх. Също както и рисковете от конфликти, предизвикани от недоразумение или грешна преценка", добави ръководителят на ООН.

Парадоксално е, че срещата, председатествана от Лавров, бе посветена на "ефективния мултилатерализъм" чрез защита на принципите на Устава на ООН. 

"Днес светът е изправен пред дълбока системна трансформация. А именно естествен и бърз разпад на еднополюсния световен ред и появата на нова многополюсна система", каза руският външен министър, който преповтаря думите на Дугин, и чиято изява трябваше да бъде венец на едномесечното руско председателство в ООН.

Посланикът на Европейския съюз в ООН Олоф Скоог реагира с възмущение на руския цинизъм: "С организирането на този дебат Русия се опитва да се представи като защитник на Устава на ООН и на многостранността. Нищо не може да бъде по-далеч от истината", каза той пред репортери.

Най-остри критики срещу Русия в 15-членния изпълнителен орган на ООН отправиха представителите на САЩ и Великобритания. Пратеникът на Китай намери за уместно да критикува международните санкции, наложени заради агресията, но нито веднъж не спомена името нито на Русия, нито на Украйна. Представителят на Бразилия, която чрез президента си Лула да Силва предложи сделка "Крим срещу мир", се ограничи да говори с общи фрази за международната сигурност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
ЖИВОТНИ ТЪ ПИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТНИ ТЪ ПИ СКА ПАНИ!

25.04.2023 | 08:07

sport24. ru/news/figureskating/2023-03-12-promouter-khryunov-my-ne-otkazyvalis-ot-idei-organizatsii-boya-dlya-zagitovoy-dumayu-skoro-vernemsya-k-peregovoram

Отговори
0 2
ЖИВОТНИ ТЪ ПИ СКА ПАНИ!

ЖИВОТНИ ТЪ ПИ СКА ПАНИ!

25.04.2023 | 08:06

ДОКАТО МЕ ГЛЕДАТЕ УМНО, КАТО ПРЕБОЗАЛИ ГО ВЕ ДА! youtube. com/shorts/FQ-7Xn4gI_k МАЙКА ВИ ДА Е ВА И ИЗ РОДИ!

Отговори
0 1
Запазете спокойствие

Запазете спокойствие

25.04.2023 | 06:29

Скоро Бахмут ще е Артьомовск. Укродебилите вече се изтеглят. Марица обаче продължава с лъжите от Украйна.

Отговори
4 10
Вижте

Вижте

25.04.2023 | 06:19

чл.51 от Устава на ООН,сортирайте в главите си вестите за войната-кой я започна,кой анексира чужди територии,кой изтребва цивилното население и прочие и ще си отговорите сами кой е агресорът. А тоя, лавровия/с малко "л"/ лъже и светът му се смее в лицето-припомнете си преди няколко месеца срещата на Г-20 в Индия-вижте и клиповете за тази среща-невъздържан смях за глупавото му плещене!!!! Изкуфяла работа...

Отговори
12 3
Цитирам Лавров, Анталия 10 март 2022 г.

Цитирам Лавров, Анталия 10 март 2022 г.

25.04.2023 | 05:59

"Ние никога не сме нападали Украйна!"

Отговори
10 0
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

25.04.2023 | 05:47

ОБЯВЯВАМ, НАГРАДА ЗА ГЛАВАТА НА МАЛКОТО ХАЗАРСКО КО ПЕЛЕ БЖЕЖИНСКИ! ВЕЧЕН ЖИВОТ НА ПРИНОСИТЕЛЯ!

Отговори
2 7
ЗАЩО КРИЕТЕ

ЗАЩО КРИЕТЕ

25.04.2023 | 05:42

ЧЕ ПОЛСКАТА ВОЕНЩИНА ОРГАНИЗИРА ПРОВОКАЦИИ СРЕЩУ БЕЛАРУС? СТРЕЛЯТ И УБИВАТ ГРАНИЧАРИ!

Отговори
2 9
Лавров го духа Дугин

Лавров го духа Дугин

25.04.2023 | 04:16

През 1996 година Елцин каза, че е време за новия Съветски Съюз, който ще включва и България. Съдейки по коментарите тука, българите още не са дорасли за демокрация и наистина може би трябва България да стане руска република, защото явно не сме се поучили от историята си.

Отговори
4 3
Хайде зад океански агресор да се прибира на континента си

Хайде зад океански агресор да се прибира на континента си

25.04.2023 | 01:00

Всеки да се прибира на континента си краварите не са европейци така че нямат място в Европа.

Отговори
6 10
Майстор готвач

Майстор готвач

25.04.2023 | 04:06

Чети тълковен речник за да разбереш значението на думата агресор! Всички русофили сте неграмотни, разложени от пропагандната помия с която Кремъл ви залива ежедневно. Плъхът си е плъх, обича помията…

Отговори
10 3
Мимет

Мимет

25.04.2023 | 00:43

Най-сигурна печалба, политическа, териториална, икономическа имаш като си "бензиностанция с ракети". Останалото е приказки за оонето

Отговори
2 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?