49

Кьовеши и 60 осъдени министри са козът на Румъния за Шенген

Австрия отряза Румъния за членство в Шенген, но според европартньорите северната ни съседка се справя в борбата с корупцията по-успешно от България, с която се движи в пакет.

Румъния формално все още е под наблюдение чрез европейския Механизъм за сътрудничество и проверка, но за разлика от България има ефикасна прокуратура и отчита реални присъди, констатират последните доклади на ЕК.  

Огромен плюс за комшиите е и фактът, че именно сънародничката им Лаура Кьовеши оглави ключова институция като европейската прокуратура.  

От 20 години в Румъния съществува Национална дирекция за борба с корупцията, благодарение на което няма недосегаеми и затворите са пълни с лица от високите ешелони на властта. 

На съд са изпратени 15 000 души, обвинени в корупция, причинили на страната щети в размер на 5,4 млрд. евро. В списъка фигурират 400 кметове, 800 директори на публични институции и национални компании, 160 прокурори и съдии, 60 членове на правителството (включително двама премиери, министри и държавни секретари), 100 членове на парламента, включително трима евродепутати, 40 председатели на окръжни съвети и 1000 полицаи.

Всяка стъпка, осъществена в борбата срещу корупцията, основна цел на мандатите ми, ни приближава към шенгенското пространство, категоричен е румънският премиер Клаус Йоханис.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Големият брой осъдени

Големият брой осъдени

08.12.2022 | 13:17

може да означава не само върховенство на закона, но и разправа с политическите противници, а и високо ниво на корупция. Колко са осъдените за корупция в една Финландия например?

Отговори
3 3
Зелка Брюкселска

Зелка Брюкселска

08.12.2022 | 12:01

Ми Кьовеши да вкара в затвора и българските министри, премиери, депутати... корумпета ограбили милиарди и така да ни помогне и на нас да влезем в Шенген! Иначе, за какво я избрахме за прокурор на ЕС! И да кара на ред, без да прескача!

Отговори
8 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?