Следвайте ни

Кустурица поиска признаване на геноцид срещу сърбите

viber icon

През ХХ век в Европа е имало три големи геноцида, но светът признава само престъпления срещу евреи и арменци. Това мнение изрази сръбският филмов режисьор и музикант Емир Кустурица, предава focus-news.net.

Той призова сънародниците си заедно да докажат на света, че сърбите са жертви на всички войни от миналия век, пише белградската „Политика“.

„Имаше кланета на евреи, сърби и арменци. Евреите доказаха геноцида, извършен срещу тях, арменците успяха в това в повечето страни по света. А сърбите, над които бе извършен геноцид в Ясеновац, Градина, Ядовна, Стари Брод, не получиха потвърждение за случилото се. Ще можем ли най-накрая да започнем обща добре планирана акция, за да предоставим на света доказателство, че сърбите са жертви на всички войни от миналия век? Сега или никога!“, заяви Емир Кустурица.

Режисьорът също така определи напускащия върховен представител за Босна и Херцеговина (БиХ) Валентин Инцко като „бледо копие“ на генерал Оскар Потиорек, генерал-губернатор на БиХ по време на австро-унгарската епоха.

Кустурица отбеляза, че австрийският дипломат никога не си е взел поука от грешките на своя предшественик, който пише на Виена през 1913 г., че „е необходимо да се използва апатията на сръбското село, да се обърне Загреб срещу Белград, а хърватската и мюсюлманската интелигенция срещу сърбите“ (това писмо е публикувано за първи път през 2014 г. от института „Андрич“, основан от Емир Кустурица).

„Не трябва да се забравя, че намесата на Инцко в правната система на БиХ, забраната му за коментиране и провеждане на научни изследвания за престъпленията в Сребреница бяха публикувани на 23 юли, точно в деня, когато Австро-Унгария изпрати ултиматум до Сърбия през 1914 г.

Пет дни по-късно Австро-Унгария обявява война на Сърбия, като по този начин започва Първата световна война. Най-вероятно Инцко няма да започне нова война, но няма съмнение, че действията му имат подобна функция“, подчерта Кустурица.

На 23 юли 2021 г. върховният представител за Босна и Херцеговина (БиХ) Валентин Инцко, чийто мандат изтича на 31 юли, с указ въведе наказателна отговорност за „отричане на геноцида и прославяне на военни престъпници“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?