1553

Курти: Вучич и Райдочич са балканските Путин и Пригожин

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че терористичната атака в Северно Косово не е била гражданска съпротива или бандитски набег, а нападение от "въоръжени паравоенни формирования, оборудвани и подготвени от Белград", което „е извършено по нареждане на Сърбия”, в интервю за "Ал Джазира".

Курти подчерта, че президентът на Сърбия Александър Вучич и вицепрезидентът на Сръбската листа Милан Радойчич, който пое отговорността за терористичната атака в Северно Косово, са „Слободан Милошевич и Желко Ражнатович „Аркан“.

Те, според премиера, „искат да върнат региона в 90-те години“, като добави, че „паравоенните групировки“ в Косово също са свързани с групи от Русия, като Вагнер, наричайки Вучич и Радойчич „Владимир Путин и Пригожин“.

Запитан дали косовските власти разполагат с разузнавателна информация за нови атаки, Курти каза, че има много информация и че тези въоръжени групи, на които „Въоръжените сили на Сърбия предоставят оборудване, оръжия и боеприпаси, непрекъснато тренират близо до границите на Косово и се готвят за война“.

"Не е изключена повторна агресия", добави той и уточни, че Сърбия е искала войната да започне в неделя, 25 септември.

Освен това ръководителят на косовската изпълнителна власт обвини Белград и терористичните групи, че искат да повторят сценария от началото на войната в Сараево, Босна и Херцеговина.

Междувременно той обвини сръбския президент, че "иска нова война и геноцид, защото иска Република Сръбска в Косово". „Както Русия разви хибридна война в Украйна в началото, така Сърбия го прави срещу нас“, отбеляза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ytry

ytry

29.09.2023 | 22:47

Разпродажба!!.!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. ----- https://mub.me/handy

Отговори
0 2
yrty

yrty

29.09.2023 | 22:46

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. -------- https://mub.me/handy

Отговори
0 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?