46

Куриоз! Бездомно куче окупира кола в Истанбул

Масово кастрират животните в Истанбул след редица нападения

Животното окупирало колата и отказало да допусне хора до себе си.

Ерай Чабук от квартал Есинтепе, Истанбул, преди няколко дни, около 18.00 часа, паркирал колата си и се прибрал вкъщи. През нощта той забелязал, че лампата на тавана на автомобила свети. Бързо слязъл до колата, за да я изгаси. Междувременно бездомно куче се приближило до колата. То влязло в превозното средство и се настанило удобно на задната седалка.

DHA

Чабук се опитал да извади животното, което се излежавало удобно. Кучето излаяло и не му позволило да се доближи до него. Известно време той се опитвал да измъкне кучето от автомобила, но не успял.

Притеснени от шума през нощта, и видели нестандартната ситуация, някои жители на улицата също слезли, за да помогнат на мъжа. Въпреки всички усилия обаче, кучето продължало да не допуска никого до себе си.

DHA

Собственикът на колата Ерай Чабук съобщи пред агенция Демирорен (DHA): „С комшиите решихме да се обадим на пожарната. Казаха ни, че нямат подходяща техника и практика за това. Посъветваха ни да се обадим в полицията. Обадих се на полицията. Не се сдържах и се разсмях, когато говорех с полицаите. Защото това се превърна в смешен инцидент. От полицията ми каза, че не може да направят нищо. Тогава дойде друг съсед. Завързахме кокал за въже и го хвърлихме до кучето. То започна да се облизва. Започна да си хапва. След това дръпнахме кокъла към пътя. Кучето слезе от колата. То захапа костта и влезе пак вътре. След това поставихме още месо и кости по-далеч от колата. Кучето излезе от автомобила и тръгна към тях. Междувременно друг приятел затвори отворената задна врата на автомобила. Кучето започна да го лае и стана по-агресивно. Беше голямо куче. Всички се уплашихме. Затова не можахме да се доближим до него. То ни лаеше, нападна ни и се опита да ни ухапе. После се отдалечи“, заключи той.

В крайна сметка кучето е прекарало в автомобила около 1,5 часа. 

DHA

Заради стотици подобни случай и по-лоши инциденти в 16 милионния град, кабинетът на губернатора на Истанбул изпрати директива до съответните власти във всички 39 области за улесняване на стерилизацията на бездомните кучета, за да се контролира популацията им. 

DHA

В писменото известие, изпратено и до община Истанбул, се подчертава, че рехабилитацията на уличните животни е под юрисдикцията и отговорността на местните администрации.

„Инструкцията изисква бездомните кучета да бъдат събрани и транспортирани до рехабилитационни центрове за стерилизация/кастрация и лечение, а след период на наблюдение и потвърждение за възстановяването на здравето им, те трябва да бъдат освободени обратно на предишните си места“, гласи изявлението на службата.

DHA

В инструкцията се напомня и за Закона за защита на животните и Правилника за прилагане на Закона за защита на животните, като се посочва, че животните без собственици трябва да бъдат незабавно отведени от местните администрации в създадените приюти за животни“.

През последните години въпросът за нарастващия брой бездомни животни се превърна в гореща тема на дебат, особено поради някои инциденти с нападения.

DHA

Докато някои граждани настояват за събиране и преместване на бездомни кучета, позовавайки се на опасения за тяхната безопасност, много активисти за правата на животните подчертаха, че подобни искания нарушават международните закони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата