Следвайте ни

Куратори оценяват пораженията по артефактите в Капитолия

viber icon

След нахлуването на протестиращи в сградата на Капитолия, които защитаваха президента Тръмп, екип от специалисти куратори обстойно проверяват сградата за щети по фасадата или изкуството, намиращо се вътре в нея.

В сградата се помещават големи платна, статуи и други художествени изделия с историческа и културна стойност, включително картината на Джон Тръмбъл, изобразяваща представянето на Декларацията за независимост, която краси ротондата на Капитолия, както и бюст на Мартин Лутър Кинг.

След щурмуването на поддръжниците на Тръмп, щетите са налице. Голяма част от стъклата и вратите на постройката са счупени. Някои мебели са повредени, преобърнати и разграбени.

Мраморен бюст от 19-ти век на бившия президент Закари Тейлър беше опръскан с боя, наподобяваща кръв. Открита е и празна рамка от картина на пода, докато самото платно липсва.

Видеоклиповете, заснети от самите протестиращи, също показват вандалски актове към изкуството в сградата. На някои от кадрите явно се вижда как мъж напъхва фотография на Далай Лама в раницата си, а друг пуши марихуана в стая с карти на Орегон, окачени по стената. Мъж в кожено яке пък разкъса свитък с китайски йероглифи.

Подробните оценки на щетите от архитекта на Капитолия или Капитолийската полиция на САЩ все още не са публикувани. Но уникалните произведения на изкуството, които кураторите смятат за съкровищата на сградата, изглежда не са претърпели големи поражения.

Някои исторически консерватори предложиха щетите да бъдат оставени като исторически маркер на деня на насилственото нахлуване.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?