49

Купуваме по-скъпи селскостопански продукти от Турция

Разрушителните земетресения, които удариха Южна Турция и съседна Сирия през февруари, нанесоха сериозни щети на повече от 20 процента от селскостопанската продукция в страната, съобщи Агенцията по храните на ООН. Това означава, че хранителни продукти в страната и тези за износ ще поскъпнат, поради недостатъчното производство.

АФП

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 на 6 февруари и 6,4 и 5,8 по Рихтер на 20 февруари и продължаващите и до днес десетки хиляди вторични трусове убиха повече от 55 000 души в Турция и Сирия и оставиха много други в бедстващи условия.

АА

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), която ръководи международните усилия в борбата срещу глада, обяви, че първоначалните оценки в Турция разкриват "сериозни щети върху селското стопанство, включително посевите, добитъка, рибарството и аквакултурите, както и селската инфраструктура в засегнатите райони".

АА

Земетресението ощети сериозно 11 ключови земеделски провинции на площ колкото територията на България, засягайки 15,73 милиона души и повече от 20 процента от производството на храни в страната.

АА

„Засегнатият от земетресението регион, известен като „плодородния полумесец“ на Турция, представлява близо 15 процента от селскостопанския БВП и допринася за почти 20 процента от износа на Турция за селскостопански храни.“

АА

Изчислено е, че земетресението е причинило щети от $1,3 милиарда чрез унищожаване на инфраструктура, добитък и посеви и $5,1 милиарда загуби за селскостопанския сектор.

След земетресенията, сградите се срутиха, посевите бяха повредени и животните бяха убити, но произтичащите от това разрушения също доведоха до недостиг на хамбари, храна и ваксини за добитъка, който оцеля.

Недостигът на работници също оказва влияние, с особено безпокойство, тъй като летният сезон на реколтата наближава.

АА

Организацията призовава за $112 милиона за подпомагане на засегнатите от земетресението общности в Турция. Още през февруари ООН апелира за $25 милиона спешни помощи, за селскостопанска подкрепа и подпомагане за закупуване на добитък, на 900 000 души в пострадалите селски райони.

"Края на сезона за засаждане наближава. Трябва спешно да подкрепим нашите фермери, като предоставим торове и семена", каза координаторът на ФАО Виорел Гуту.

"Това е единственият ни шанс да поддържаме нивата на производство на култури тази година. Трябва също така да осигурим на животните фураж, за да поддържаме тяхното здраве и продуктивност."

АА

ФАО припомни, че повече от една трета от населението в най-тежко засегнатите райони разчита на селското стопанство, за да оцелее.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?