Следвайте ни

Кулата на Майкъл Грейвс - безсрамно закачлива

viber icon

Реставрират сградата на общинските услуги в Портланд - постмодерното бижу, което направи революция в архитектурата

Когато сградата на общинските услуги в Портланд отвори врати през 1982 г., архитектурният постмодернизъм изкачи ново ниво на известност в САЩ. Проектираната от Майкъл Грейвс кула е нещо като паметник на постмодернизма. Той се разпространява като реакционно движение в архитектурата от края на 60-те години на миналия век.

Днес тя е вече реставрирана, което отваря нова страница в дебата за запазването на постмодерната архитектура. За DLR Group мащабният ремонт на кулата, завършен през 2019 г., е колкото история за коригиране на техническите недостатъци, толкова и възстановяване на оригиналната дизайнерска концепция на MGA на тази забележителност.    

Сградата Портланд, разположена в центъра на едноименния град, представлява голяма гражданска структура, предназначена за общинските услуги. Трудно е някой да я пренебрегне. Проектирана от Майкъл Грейвс ​архитектура (MGA) и завършена през 1982 г., кулата е нещо като паметник на постмодерното архитектурно движение - едно стъпало за по-нататъшната работа на Грейвс в цялата страна.

Фасадата ѝ е безсрамно закачлива и украсена с преувеличени архитектурни елементи, от рустирани фасадни панели до фронтони и дори огромна скулптура в класически стил, издигаща се от аркаден тюркоазен подиум, пише www.archpaper.com.   

За DLR Group мащабният ремонт на кулата, завършен през 2019 г., е колкото история за коригиране на техническите недостатъци, толкова и възстановяване на оригиналната дизайнерска концепция на MGA за тази забележителност. Проектът датира от 2012 г., когато град Портланд е сключил договор с консултанта The Facade Group (сега част от RWDI), който да извърши оценка на състоянието на фасадата. DLR Group и Howard S. Wright Construction са финалисти за подготвянето на проекта през август 2016 г. „Много хора не осъзнават, че първоначално сградата е съставена основно от бетон с керамични плочки в основата, а фасадата няма никакви вътрешни възможности за управление на водите, така че разчита единствено на уплътнителни фуги. Тази стратегия започна да се проваля почти моментално“, казва старшият сътрудник на DLR Group Ерика Седър. „Системата от керамични плочки, която беше поставена върху хоросан върху метална летва, беше също силно проблемна.“  

Компрометираната фасадна система е основното предизвикателство за дизайнерските и инженерните екипи. Решението е да се създаде по поръчка унифицирана фасадна система. Тя е разработена от Benson Industries, от боядисани алуминиеви плочи, монтирани върху нов рамкиращ и изолационен слой. Поставен върху съществуващия бетонен екстериор, той обвързва основния обем на сградата със структурни скоби. Архитектите изготвят макети за всеки тип панел, за да се оцени съвместимостта на цветовете, обработката на повърхността и детайлите. 

 

Нюйоркската петица

Роден през 1934 г. в Индианаполис, Майкъл Грейвс развива своята архитектурна практика в Принстън. През 60-те и 70-те години той и колегите му архитекти Ричард Майер, Питър Айзенман, Чарлз Гватмай и Джон Хейдук стават известни като Нюйоркската петица. Те се обединяват, вдъхнови от модернизма, и работят предимно в крайградските райони.

“Грейвс беше много важен човек в архитектурата, защото не просто се занимаваше с архитектура с голямо A - казва за него Линдън Нери, съосновател на базираната в Шанхай фирма за архитектура и дизайн Neri & Hu, който работи в Graves вече 10 години. - Той винаги е вярвал - съвсем противно на това, което повечето архитекти мислят - че ние проектираме за масите.”

 

Преобличането на оригиналната сграда

Въпреки многото недостатъци, открити в оригиналната фасадна система на сградата в Портланд, кулата все пак е в списъка на Националния тръст за исторически места. Затова дизайнерският екип трябваше да защити своя подход чрез постоянен диалог. 

Дизайнът на фасадата позволява да се използват унифицирани панели.

„Понастоящем правилата за историческо съхранение са съсредоточени силно върху запазването на оригиналните материали или за замяна на материалите „в натура“. Това наистина представлява предизвикателство за тези модерни и постмодерни сгради, където материалите са фабрично произведени и нямат същата вековна история като материалите от предишни епохи“, обясняват от екипа.

„Прекарахме много време в проучване, изучаване и многократни консултации с офиса на Майкъл Грейвс относно предложеното от нас решение. В крайна сметка нашият екип вярва, че преобличането на оригиналната сграда е решението, което ни позволи да останем верни на оригиналния дизайнерски израз. Без да възпроизвеждаме и дефектните детайли на изпълнението. И за щастие успяхме с достатъчно силен аргумент да направим така, че този подход да получи единодушно одобрение от Комисията за исторически забележителности на Портланд.“ 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?