Следвайте ни

Кучето Зипо открива COVID-19 за секунди СНИМКИ

viber icon

Известно е, че кучетата могат да диагностицират някои видове рак чрез подушване. Сега те ще бъдат в челните редици и в борбата срещу коронавируса.


С проект, осъществен в сътрудничество с университета в Анкара и Турската академия на науките, специално обучено куче възприема миризмата на пациенти с коронавирус.


Зипо е на 3 години и е обучаван в продължение на 1,5 месеца. Той възприема миризма на Covid-19 благодарение на чувствителния си нос.


В експеримент, направен от държавната телевизия ТРТ, маската на болен пациент с Covid-19 беше оставена в отворена бутилка в една от 9 кутии с дупки.  Обученото куче подуши кутиите и се съсредоточи върху тази, съдържаща маската.

За първи път в Турция, във Факултета по ветеринарна медицина на университета в Анкара, по изследователски проект, бяха обучени кучета детектори на коронавирус. 


Ветеринарният лекар Таркан Йозвардар заяви: "Разработихме свой собствен метод на обучение. Той е съвсем безопасен - както за кучето, така и за хората. Направихме подробно проучване. В нашия случай това, което кучето открива, не е самия вирус, а реакцията на тялото към него", каза той.


Кучетата детектори могат да са полезни на гранични линии и летища. Така ще се извършва бърза констатация на евентуално заразени с COVID-19, които ще се насочват веднага към тестване. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Фантасмагорий

Фантасмагорий

28.03.2021 | 11:57

А нали още с първото подушване на маска която е носил вероятния заразен с Ковид и кучето ще се зарази след този контакт И де юре и де факто той става заразоносително прилепче или норка или патка или чифутски хайван плещеш мантри чифутски от медий Кой ви вярва на тъпотийте не знам Аз пък подушвам чифутщина от 1 000 километра онлайно и безконтактно и до 50 метра под земята

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?