46
Следвайте ни

Кръстът прекършва полумесеца в битката при Лепанто

viber icon

На този ден е била славната битка при Лепанто. На нея флотовете на Испания и Венеция разбиват османците и така спират настъплението им по море към Западното Средиземноморие. Лепанто е последната голяма морска битка, водена изцяло с галери, и носи голямо символично значение.

Главнокомандващ на съюзническия християнски флот е 24-годишният дон Хуан Австрийски, извънбрачен син на испанския крал Карл V. Силите на обединената Свещена лига представляват най-силния и многочислен флот, който някога е виждала Европа. Наброява повече от 300 различни съда, сред които има 6 огромни венециански галеаса. Християните разполагат с около 28 000 бойци, въоръжени с аркебузи и мускети.

Турският флот е командван от Муезин-Заде-Али, познат като Али паша. Общата численост на екипажите достига 88 000 души. Турците имат приблизително същия брой войници като силите на Свещената лига, част от тях въоръжени с лъкове. Но докато дон Хуан Австрийски може да разчита и на около 10 000 гребци, то гребците на турските кораби са поробени християни, които при поражение на османския флот се надявали да получат свободата си. Загиват над 20 хиляди османски турци. В битката участва и е ранен авторът на „Дон Кихот” - дон Мигел де Сервантес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?