Кризата не пожали и панаира на милионерите

 И тази година панаирът на лукса в Москва привлече стотици милионери, готови да дадат луди пари за бляскави и безумно скъпи глезотии. И все пак не всичко беше като преди. В условията на световна криза организаторите отчетоха спад в продажбите на скъпи вили, отсъствието на луксозни марки, оттегляне на участниците. Луксът, шампанското и пурите бяха в изобилие на Манежа, историческа постройка от 19 век, разположена близо до Кремъл, в която в петък се откри Панаирът. Настроението обаче не беше празнично сред изложителите, които правят какво ли не, за да привлекат интереса на руските новобогаташи.

Броят на участниците в Панаира намаля с 30 процента, потвърди директорът по продажбите на компанията за яхти Мас Олег Макаревич, седнал в яхта на стойност 225 000 евро. Цялата индустрия на лукса страда от кризата, допълни той.

Същата мрачна атмосфера цареше и на щанда на Анкон естейтс, испанска фирма за недвижими имоти, която продава вили в Марбела и в Доминиканската република на руски милионери. Цените на къщичките варират между 3,5 и 8,4 милиона евро.

Сделките бележат спад. Никак не ни е лесно в условията на кризата, признава един от шефовете на фирмата Франсиско Галван. Досега тази година сме продали само две вили, допълва той, като споделя, че гледа на Русия като на интересен пазар за стоката си.

Като знак, че кризата е засегнала дори милиардерите, тази година Панаирът на милионерите се провежда в много по-малка сграда в сравнение с експозиционния център Крокъс експо, в северозападната част на Москва, в който се проведе миналата година. От Манежа отсъстват големите луксозни автомобилни марки Бентли и Ролс ройс. Сред малкото новости, представени на изложението на лукса, е електрическо колело, което може да развие скорост от 80 км в час. То е представено за първи път от изобретателя си, германската фирма Пи Джи байкс.

В събота Панаирът на милионерите беше посветен на модата, а в неделя се превърна в повод за удоволствие за любителите на автомобилите и на високите технологии. Тази година панаирът продължи само три дни, с един ден по-малко от предходната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?