Кризата не лови водката

Над две трети от руснаците правят икономии по време на криза, но не и от водка. Продажбите на този продукт в магазините и незаконното производство нарастват, пише в. „Независимая газета".

Продажбите на водка са се увеличили с 5 процента тази година в сравнение с 2008 година, показва проучване на одиторската компания Нилсен. Продажбите на водка, произвеждана незаконно от населението, също са нараснали, като от 700 милиона литра през 2008 година са достигнали 750 милиона тази година. Едновременно с това продажбите на алкохол намаляват в ресторантьорския сектор, тъй като руснаците все по-често предпочитат да си купуват алкохол от магазина и да пият у дома.

Икономическата криза води до увеличаване на потреблението на алкохол, не само в Русия, но и в цял свят, изтъкват руски експерти. Това се дължи преди всичко на необходимостта от психологическо отпускане.

Освен водка, руснаците произвеждат сами други алкохолни напитки по метода „самогон". Продажбата на контрабанден алкохол има отражение и върху общественото здраве. По официални данни десетки хиляди руснаци умират всяка година от отравяне с фалшив алкохол. Преди месец руският президент Дмитрий Медведев възложи на правителството до 1 декември да наложи ограничения върху обема на опаковките на слабоалкохолни напитки, като бира, вино и коктейли.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?