Следвайте ни

Криза на Острова: Новите мерки блокираха десетки българи и семейства с бебета край Доувър

viber icon

Посолството ни в Лондон оказва съдействие на десетки български граждани, които стоят блокирани край английския пристанищен град Доувър, заради ограничителните мерки във връзка с разпространението на новите щамове на Ковид-19.

Всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки.

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Доувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.

По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков. Той призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството.

Също така препоръчваме към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България. Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси [email protected], [email protected]

Припомняме, че на 20 декември последователно бяха наложени няколко ограничения спрямо Великобритания, именно заради новия щам на коронавируса - влизащите от Острова се подлагат на карантина, спират се директните полети между двете страни, а вечерта бе забранено и самото влизане на чужди граждани от Великобритания в България.

Германия като ротационен председател на ЕС свиква днес спешна среща заради новия щам на COVID-19 и за да се формира координирана реакцията на новата разновидност на вируса, открита във Великобритания. Това става в буквално последните дни преди Берлин да сдаде поста.

Ден по-късно МЗ разшири обхвата на лицата, идващи от Великобритания, които могат да влизат в България, пише news.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

АнтиКовид

АнтиКовид

22.12.2020 | 23:40

Рижата маймуна определено се гаври с хората. Заради Брекзит измислиха нов щам. Цирка продължава

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?